Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra aconsegueix més controls i mitjans tècnics per detectar armes blanques


Els republicans carreguen contra el govern municipal per la seva “desídia” per reclamar el traspàs de propietats estatals com ara el Centre Comercial de la Vila Olímpica

Incrementar les accions, operatius, controls i investigació sobre la tinença d’armes blanques, aplicant tots els mitjans tècnics a l’abast i amb la incorporació de noves tecnologies. És el que Esquerra Republicana ha aconseguit que avui aprovi l’Ajuntament de Barcelona per tal d’incrementar la seguretat de la ciutat, davant l’augment de les detencions vinculades a robatoris amb violència i les agressions amb armes blanques. La proposició ha estat aprovada per unanimitat.

El republicà Jordi Coronas ha repassat les dades que constaten que, tot i el descens dels delictes en general, els robatoris en violència van a l’alça: respecte l’estiu del 2019, aquest any han augmentat un 59% les detencions per robatoris amb violència a establiments comercials, un 17% per robatoris a la via pública i un 10% pels robatoris en l’interior de domicilis.

El portaveu d’Esquerra també ha carregat contra les declaracions del tinent d’alcadia de seguretat, Albert Batlle, en què va assegurar que existeix a la ciutat una “cultura de la navalla” que ha estat “importada d’altres països”. “La navalla no és un cultura de cap ètnia o nacionalitat determinada, en tot cas podem parlar de contextos socials polítics o nacionals que fan que la població de determinats llocs busqui l’autoprotecció”, ha dit Coronas.

“Hem de vigilar molt amb les paraules per evitar no promoure discursos que acaben sent racistes i xenòfobs i que no ajuden a parlar amb las serenor que cal”, ha continuat el portaveu d’Esquerra. “Calen més efectius policials, més accions preventives, però sobre tot polítiques transversals preses amb el cap fred i no a cop de titular, i això també val per les declaracions”, ha finalitzat l’edil.

Inacció total per reclamar la cessió de les propietats estatals a Barcelona

A la comissió, Esquerra també ha denunciat la inacció del govern municipal a l’hora de reclamar a l’Estat la cessió de les propietats que aquest té a Barcelona.En concret, la regidora ha preguntat per la situació del Centre Comercial de la Vila Olímpica, un espai que ha estat objecte de diverses iniciatives d’ERC durant el mandat perquè sigui traspassat a l’Ajuntament des de l’Estat i que segons la regidora Elisenda Alamany pateix una “molt mala gestió”.

El govern municipal ha reconegut en diverses ocasions, però, que no han iniciat cap tràmit ni negociació per aconseguir aquest traspàs. “Sembla que els veïns i veïnes de la Vila Olímpica hauran de seguir veient com el Centre de la Vila es degrada, i com els seus comerciants clamen per tenir un centre comercial digne”, ha continuat Alamany. “Malauradament sortirem d’aquesta comissió sense saber quin serà el futur del centre comercial”, s’ha lamentat la regidora.

A més, Alamany també ha preguntat sobre el desplegament de les Unitats de Transversalitat de Gènere, els organismes per vetllar per la igualtat efectiva entre homes i dones entre els treballadors de l’Ajuntament i els seus organismes i empreses públiques. Unes unitats que ja funcionen a alguns organismes, però no a tots. És per això que Esquerra ha preguntat per la situació actual i el desplegament present, tant a l’estructura interna del consistori com a la resta d’ens dependents de l’Ajuntament.

Finalment, s’ha entrat un seguiment per conèixer l’estat de compliment de la proposició d’Esquerra perquè l’Ajuntament insti la Diputació de Barcelona a complir la legislació i empadronar tota persona que visqui a Barcelona, amb independència de la seva nacionalitat o estatus legal.