Barcelona

Sants-Montjuïc

Notícia

"El sistema de recollida de residus porta a porta ens permetrà recuperar les nostres places i carrers mentre fem front a la crisi climàtica"


Avui hem assistit presencialment al casal a una xerrada-debat sobre el tractament dels residus.

Ponent: Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, llicenciat en Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB) i estudiant d'un Màster de Fiscalitat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la col·laboració de Jaume Piguillem, tècnic al Departament de Comunicació de l'Agència de Residus, que ens han vingut a explicar de primera mà la situació actual de la gestió dels residus municipals a Catalunya i, en particular, a Barcelona, parlant sobretot dels sistemes eficients de recollida selectiva, especialment el que es coneix com a "porta a porta". També ens han parlat d’economia circular i de com aquests sistemes de recollida de residus municipals també ajuden a caminar cap a un model d’economia circular.

En la conferència ens han detallat que a ERC considerem la gestió dels residus com un tema cabdal de la nostra política.

Cal explicar bé la situació actual i el futur immediat pel que fa a la implantació del sistema porta a porta, ja que bona part de la societat no sap cap a on anem, quin cost tindrà ni tampoc les conseqüències de no reciclar més i millor.

La UE, però també els marcs legals que s'estan desenvolupant tant en l'àmbit català com espanyol, s'encaminen a considerar la implantació a tots els municipis d’una forma més sostenible pel que fa al tractament dels residus i es pretén incidir en la cerca de l'alta eficiència i per això totes aquestes polítiques s'hauran de fer si no s'han fet, i ho hauran de fer els governs de les diferents ciutats, sigui quin sigui, independentment del seu color polític.

Un altre dels projectes que s’estan estudiant és el d’individualitzar la recollida selectiva de la ciutadania amb una taxa justa, per tal que pagui més qui més contamina, és a dir, qui no separa correctament els residus que genera a casa, tal com es fa amb altres tipus de taxes com la de la llum o el gas.

Per les raons esmentades, des del Govern de la Generalitat, també es treballa en una sèrie de mesures encaminades a reduir la gran quantitat de residus que es generen i per això ens han parlat de contenidors intel·ligents o models mixtos de recollida d'escombraries i és que aquest és l'element que a més gent afecta, durant més temps i a més llocs. Els models de porta a porta encaixen molt bé amb aquesta individualització del servei, per això la combinació del porta a porta, els contenidors intel·ligents i la taxa justa seran el futur a tots els pobles i ciutats de Catalunya.

També ens han parlat de la qualitat del personal tècnic que forma part de l'Agència de residus de Catalunya que dirigeix Isaac Peraire Soler, ocupat i també preocupat per la sostenibilitat. Per això estudia la problemàtica dels residus i l'alta eficiència que haurà d'aplicar tothom.

Amb relació a aquesta alta eficiència, ha destacat que és molt preocupant el que hi ha al nostre entorn i per això és necessària, ja que significa fer una política justa amb el territori.

Isaac Peraire ha destacat en diverses ocasions que és essencial parlar de forma oberta i transparent de la problemàtica dels residus, sobretot en aquells aspectes que suposen canvis, com en la implantació del sistema porta a porta.

Es tractarà d’un canvi d’hàbits per a la ciutadania que, tot i que en un inici pot suposar reticències, està demostrat que facilita la gestió dels residus a la ciutadania. Es tracta d’un canvi al qual és fàcil adaptar-se si, entre tots, canviem la mentalitat pel que fa a la conscienciació mediambiental. Peraire també ha volgut subratllar que només tenim un planeta i l’hem de cuidar.

Gestionant millor els residus, tota la ciutadania del país pot posar el seu granet de sorra per cuidar millor el planeta i els seus entorns.

En el debat posterior els companys i companyes assistents al debat han formulat a tots dos diverses preguntes destacant que:

- Implantar el sistema porta a porta permetrà a la ciutadania recuperar els espais que són seus: carrers i places.

- Amb aquests sistemes es recullen més i millor els residus i aquest és un aspecte clau per tal d’assolir els objectius de reciclatge que marca la Comissió Europea.

- Hem d'observar el nostre entorn i els carrers de la ciutat on els grups de contenidors són, de fet, mini abocadors.

- No podem continuar fent abocadors cada cop més grans que posen en perill l'ecosistema.

- Hem de buscar canvis de conducta o costum tot i les dificultats que venen de diferents àmbits destacant fins i tot del que representa el disseny dels immobles.

El tractament de les escombraries no ha de ser l'únic àmbit on s'ha d'incidir, afirmant que afavorir la reutilització dels envasos o la venda a granel de molts productes, evita la generació de residus.

- Ha de pagar qui més contamini i en contraprestació s'haurà de valorar qui separi bé els residus que genera a la seva llar.

Avui hem pogut gaudir d'un debat molt important pel que representa i en el que els ponents han aclarit tots els dubtes que teníem, expressant que estan treballant per trobar la fórmula precisa que asseguri el nostre futur, sent conscients que ens haurem d'acostumar a les noves mesures, però hi ha experiència de llocs on aquestes polítiques al final han estat ben acollides i s'ha pogut comprovar que no són tan complicades de seguir, i al final, hem arribat a la conclusió que ha indicat un company: "el millor residu és el que no es genera".