Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC demana aplicar el tanteig i retracte per combatre la gentrificació a les Superilles


Els republicans acusen els comuns “d’ingenus” per intentar fer creure la ciutadania que les Superilles “només generen beneficis” mentre els preus dels lloguers pugen a les zones amb més verd i menys trànsit

Contenir els efectes de la Gentrificació Verda, o el que és el mateix, l’impacte en forma de pujada de preus del lloguer a aquelles zones de la ciutat on es realitzen pacificacions urbanístiques amb més verd i menys trànsit. És l’objectiu que Esquerra Republicana ha manifestat avui que vol aconseguir a través d’una iniciativa a la comissió de Drets Socials de demà, en què demanarà al govern municipal aplicar amb més intensitat el mecanisme del dret a tanteig i retracte i de manera preferent a les zones on s’estan pacificant carrers i places.

 

“Impulsar transformacions sense preveure les externalitats negatives és irresponsable i contraproduent”, ha criticat la regidora republicana Eva Baró, qui a més ha acusat Barcelona en Comú de tenir una “actitud ingenua” per intentar “fer creure a la ciutat que les Superilles només generen beneficis”. Per contra, Baró ha advertit que ja s’han detectat pujades “importants” dels preus dels lloguers d’habitatges i locals a les zones pacificades.

 

“El govern municipal no està fent res per anticipar o combatre aquesta realitat. Ens fa l’efecte que o no en son conscients o obvien aquest fet”, ha continuat Baró, que ha acusat els Comuns d’oblidar-se per les polítiques d’accés a l’habitatge per centrar-se “de forma gairebé encegada” en els eixos verds o “les preteses superilles”.

 

Per tot plegat, Esquerra demana aplicar amb més intensitat i de forma preferent el tanteig i retracte a les zones on s’estiguin aplicant aquestes pacificacions. Baró ha recordat el compromís d’Esquerra amb la transformació verda de la ciutat, però ha defensat realitzar-la aplicant “mecanismes de compensació” per evitar les externalitats negatives i per “no deixar ningú enrere”.

 

Traspàs de la Caserna del Bruc i de la gestió del Front Marítim de la Barceloneta

 

Els republicans també demanaran que l’Ajuntament insisteixi en la cessió a benefici de la Barcelona de la titularitat i la gestió de dos espais de la ciutat. El primer, la Caserna del Bruc, a Les Corts, una reivindicació que fa el consistori des del 2008 i que segons el portaveu d’Esquerra, Jordi Coronas, “s’ha carregat encara més de raons” després dels darrers episodis vinculats a la prostitució que s’hi han produït. 
 

I en segon lloc, del retorn a la ciutat dels espais concessionats al llarg del front marítim barceloní, i en especial el de la Barceloneta. “No volem tornar a veure més subhastes en les quals fem tard i en les que el govern municipal no ha fet la feina. Aquest espai és Barcelona, i ha de ser l’Ajuntament qui en decideixi el seu destí”, ha assegurat Coronas. A més, la proposició que ERC portarà a Urbanisme també aposta per promoure un Pla urbanístic d'ordenació que destini a usos d'habitatge protegit i equipament les parcel·les de les illes de la Barceloneta localitzades en el Passeig Marítim, que havien estat afectades per la línia de Zona Marítimo-Terrestre i que avui o bé son buides, o bé tenen altres usos. “Ciutat Vella en general, i la Barceloneta en particular no van precisament sobrades d’espais buits i disponibles per a habitatges o equipaments, i amb aquest pla es podrien aprofitar unes zones que ara per ara no tenen un retorn del tot positiu per al barri”, ha insistit.

 

Finalment, els republicans demanaran més informació sobre el l’acord signat entre l’Ajuntament i dues entitats bancàries per obrir fins a 161 caixers automàtics fins a finals d’aquest any. “Hi ha elements de l’acord que ens preocupen”, ha dit Coronas, com ara que a zones on ara no hi ha caixers no estigui previst instal·lar-ne, o que només s’impliqui a dues entitats bancàries. “De bancs n’hi ha molts, i que només 2 entitats estiguin dins aquest acord suposa un greuge per tots aquells ciutadans que no en siguin clients”, ha conclòs.