Barcelona

Grup municipal

Notícia

‘Superilla’: ERC critica la inacció del govern municipal davant de la substitució de veïns a l’Eixample


Els republicans demanen prioritzar l’aplicació del tanteig i retracte a les zones pacificades per combatre la pujada de preus de l’habitatge i la gentrificació

Usar el mètode del tanteig i retracte per evitar que el veïnat de l’Eixample es vegi obligat a deixar el districte. És la proposta d’Esquerra Republicana per combatre la creixent  ‘gentrificació verda’ al districte central de la ciutat després de la proliferació de les anomenades ‘superilles’.
 
“El govern municipal ens intenta fer creure que les ‘superilles’ només aporten beneficis mentre es fa evident que la ‘gentrificació verda’ és cada cop més present ”, ha alertat la regidora republicana Eva Baró, que ha assegurat que la pujada dels preus de l’habitatge i la substitució dels veïns i veïnes per d’altres de major poder adquisitiu són externalitats negatives d’aquest model de pacificació.
  
Davant la resposta del govern municipal, que ha afirmat ja estar utilitzant el tanteig i retracte a la ciutat, Baró ha assegurat que “no es tracta de comprar més i més, sinó millor i millor”, i triar les zones on és més necessari: “El govern hauria d’haver previst que una àrea preferent era l’Eixample, així no ens trobaríem en la situació que estem ara amb la Casa Òrsola” –de la qual els veïns i veïnes lluiten per poder-s’hi quedar- ha lamentat la regidora.
 
Convertir en fixe el ‘punt lila’ del Triangle Lúdic de Marina

La comissió de Drets Socials també ha donat llum verda a la proposició d’Esquerra Republicana per convertir en permanent el ‘punt lila’ que es va instal·lar com a prova el passat juny al ‘triangle golfo’ del Poblenou. Hi ha votat a favor tot el consistori, amb l’excepció de l’abstenció de PP, Valents i la regidora no-adscrita.

La regidora republicana Montse Benedí ha demanat conèixer els resultats d’aquesta prova, que va cloure el 31 de desembre, i ha demanat que a partir d’ara es consolidi el ‘punt lila’ a la sortida del metro de Marina i dos més en altres ubicacions de l’entorn que siguin “visibles, fàcilment localitzables i no creïn confusió a les possibles usuàries”.

A més, també ha demanat allargar-ne  l’horari d’atenció fins a les 6 h – durant la prova pilot només’ era fins a les 2 h- i desplegar el punt també els dissabtes –fins ara només es desplegava dimecres, dijous i divendres-.

Benedí ha volgut reiterar que accions com aquesta són necessàries davant d’un espai públic que considera “només fet per als homes”: “No pot ser que les noies tinguin por de tornar soles a casa com si l’espai públic no fos també seu. Les dones vivim sota una dominació dels homes en tots els àmbits de la nostra societat”, ha criticat.
 
Impuls al diccionari romaní-català

A la comissió, els republicans també han presentat i han aconseguit que fos acceptat un prec per la inclusió del Diccionari Romaní—Català / Català—Romaní dins del catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

“Un diccionari normalitza una llengua, la formalitza , i contribueix al seu aprenentatge”, ha explicat la regidora republicana Gemma Sendra, que també ha destacat que hi ha 90.000 parlants de romaní a Catalunya, “una comunitat molt important que no ha tingut reconeixement dels seus drets i de la seva cultura, i amb la qual estem en deute".