Barcelona

Federació

Notícia

Esquerra Republicana al Senat insisteix a convertir la Comissaria de Via Laietana en un espai memorial


Adelina Escandell: "En el marc de la nova llei de memòria democràtica, reclamem que compleixin i cedeixin aquest edifici per a fer un espai de reconeixement, reparació i dignificació de les víctimes del franquisme".

Aquest dimarts, la senadora del grup d'Esquerra Republicana, Adelina Escandell, ha insistit davant el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el compromís de recuperar l'edifici de la Comissària de Via Laietana per a convertir-lo en un espai memorialista. La republicana ha assenyalat que és la llei de memòria democràtica la que recull que les polítiques públiques de memòria "han de canalitzar les aspiracions de la societat civil, incentivar la participació ciutadana i la reflexió social i reparar i reconèixer la dignitat de les víctimes de tota forma de violència intolerant i fanàtica". "Compleixin la seva llei", ha exigit.

En el marc de la nova llei de memòria democràtica, en concret, dels articles 49 i 50, que fan referència a llocs de memòria democràtica i declaració d'aquests llocs, ha especificat Escandell que "reclamem, una vegada més, que compleixin i cedeixin aquest edifici, que va ser seu de la Brigada Polític Social en la dictadura, per a fer un espai de reconeixement, reparació i dignificació de les víctimes del franquisme".

Escandell ha reivindicat que "la història no pot construir-se des de l'oblit i el silenci dels vençuts. El coneixement del nostre passat recent contribueix a assentar la nostra convivència sobre bases més fermes", i ha insistit que "l'oblit no és opció per a una democràcia".

En aquest sentit, la republicana ha recordat al ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, que la societat civil, conjuntament amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, "fa anys que reivindiquen la necessitat de convertir la Comissària de Via Laietana en un espai memorialista per a la ciutat de Barcelona". A més, el passat mes de gener, 180 entitats de Memòria Popular van concretar aquesta reivindicació en una reclamació concreta enfront del ministeri que presideix Bolaños.

És la tercera vegada que els republicans porten aquesta demanda en la cambra alta. A més, el passat 20 de desembre, el grup parlamentari republicà al Parlament de Catalunya va presentar una moció, que va ser aprovada, que exigia al govern de l'Estat la resignificació de la prefectura de Via Laietana.

Per part seva, el ministre Bolaños ha assenyalat únicament que "resignificar la comissària de Via Laietana ve, perquè el que va ser un símbol de la repressió franquista, avui les forces de seguretat de l'Estat treballen per la seguretat de tots d'acord amb la Constitució i als valors democràtics".