Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC insisteix a esgotar les vies de trobada de Barcelona amb Tel-Aviv i Gaza abans de trencar relacions


La comissió de Presidència aprova una proposta dels republicans per reforçar la prevenció d’incendis als locals de concurrència pública

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona torna a fer una crida a “reavaluar l’acord” d’agermanament de la capital catalana amb Tel-Aviv i Gaza abans de trencar cap relació, tal com va fer unilateralment via decret d’alcaldia el govern Colau a principis d’aquest mes.

És per aquesta crida a esgotar les vies de trobada entre totes les parts que els republicans s’han abstingut avui a la iniciativa ciutadana que defensava el trencament de relacions presentada a la comissió de Presidència. “Coincidim en el diagnòstic de la situació del conflicte que fan les entitats proposants, però no coincidim en la resolució de trencar o suspendre agermanaments”, ha avisat el regidor portaveu d’Esquerra al consistori, Jordi Coronas, que considera que “els agermanaments són entre ciutats, no entre governs”. A més, ha afirmat que en un moment en què la diplomàcia entre estats s’està demostrant “inútil”, s’han d’aprofitar els instruments de diplomàcia existents entre ciutats.

L’edil també ha carregat contra la decisió de l’alcaldessa Ada Colau de trencar relacions via decret d’alcaldia: “Segur que aquesta era l’opció menys democràtica per fer-ho entre totes les que hi havia”, ha lamentat.

D’altra banda, a la mateixa comissió, el PP ha presentat una proposició per rebutjar la suspensió de l’agermanament i per reclamar més col·laboració institucional de Barcelona amb Tel-Aviv i Gaza. El grup d’ERC hi ha votat en contra: “Creiem que ni és el moment ni l’espai per demanar potenciar les relacions empresarials, la cultura, l’esport, etc, amb Tel-Aviv i Gaza. Ara és el moment que Barcelona utilitzi les eines per contribuir a la pau i a la justícia social”, ha assegurat la regidora Rosa Suriñach.             

Acord per reforçar la prevenció d’incendis als locals d’accés públic

En un altre ordre de temes, el grup d’Esquerra ha presentat i ha aconseguit aprovar una proposició per reforçar la prevenció d’incendis als locals de concurrència pública, després que des del setembre s’hagin produït cinc incendis a negocis amb cuina a Barcelona.

“No ens consta que es facin campanyes informatives que vagin dirigides als negocis de restauració amb cuina ni als professionals que hi treballen. Hi hauria d’haver un mínim de formació per saber actuar en cas d’incendi”, ha assegurat Jordi Coronas, que ha volgut deixar clar que, amb més prevenció, “ens estalviarem tant riscos per a la vida i la salut de les persones com pel que fa a actuacions de bombers”.

La proposta, que també inclou fer inspeccions per garantir que tots els locals compleixen la normativa de prevenció, ha tirat endavant amb els vots a favor de BComú, PSC, Junts i PP. De la seva banda, Cs hi ha votat en contra i Valents i la regidora no adscrita s’han abstingut.

A la comissió de Presidència, Esquerra també ha presentat dos precs. El primer dels quals, per demanar al govern municipal que presenti en el màxim d’un mes un informe sobre el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible relatius a l’Agenda 2030, després que ja fa dos anys de l’últim que va presentar. “Molta de la informació que apareix actualment al web de l’Ajuntament és amb dades de 2019. A més, hi ha molts indicadors que hem demanat durant el mandat però que continuen sense ser afegits”, ha alertat Gemma Sendra.

La mateixa regidora ha presentat l’altre prec, aquest en relació als contractes amb grans empreses multinacionals en àmbits com l’acció social o la cultura. Esquerra critica que en molts casos s’ha prioritzat fer contractes per motius de preu en lloc de per criteris socials: “Es tracta d’explorar dins l’organització municipal per reforçar les potencialitats que tenim com a ciutat. Ara, per exemple, tenim el grup d’ACS de Florentino Pérez amb contractes en l’àmbit social que sumen més de 260 milions. Això ha de fer pensar”, ha assegurat Sendra.