Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC demana una llei estatal contra l’exclusió financera: “Barcelona ha de prendre un paper proactiu”


Els republicans denuncien que els nous caixers instal·lats a través de l’acord de l’Ajuntament amb Santander i ATM cobren fins a 4 euros de comissió

Tancament d’oficines bancàries, manca de caixers automàtics a diversos barris de Barcelona i una bretxa digital que complica els tràmits electrònics a col·lectius com ara el de la gent gran. Son algunes de les característiques de l’anomenada exclusió financera, un fenomen a l’alça a la ciutat i que Esquerra vol combatre amb una bateria d’iniciatives aprovades avui a la comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament, com ara elevar al Congrés la petició de redactar una llei estatal sobre la qüestió.

“Demanem que Barcelona prengui un paper proactiu, que exerceixi lideratge en la lluita contra l’exclusió financera”, ha declarat el regidor d’Esquerra, Jordi Castellana. La proposició ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups tret de l’abstenció de Valents i la Regidora No Adscrita.

El text dels republicans planteja que la norma estatal determini distàncies mínimes perquè la ciutadania tingui accés a serveis bancaris. A més, en el cas de Barcelona, ha recordat que tot i l’anunci de 161 nous caixers repartits a la ciutat en base a un acord amb el Banco Santander i ATM, encara hi haurà barris sense tenir-ne cap, com ara Can Baró o Montbau.

“Els serveis bancaris son drets de ciutadania, un servei que necessitem tenir per operar en el nostre dia a dia”, ha afirmat Jordi Castellana, que ha apuntat que mentre la banca té “beneficis històrics”, les entitats estan tancant oficines i caixers “especialment als barris amb menor renda”. El regidor republicà ha posat d’exemple el barri de La Teixonera, que fins fa poc tenia 5 oficines i ara no en té cap, només un caixer automàtic.

A més, Castellana ha a través de la proposició que el govern municipal faci públiques les condicions pactades amb les entitats bancàries dins aquest conveni per afegir 161 caixers a la ciutat. Tant per l’Ajuntament com per les persones usuàries d’aquest servei. En aquest sentit, el regidor ha apuntat que els usuaris paguen comissions de fins a 4 euros per operació.

Finalment, la proposició també contempla un estudi per localitzar totes les zones de Barcelona on la població pateix exclusió financer, que es dissenyin polítiques encaminades a reduir la bretxa digital, així com a traslladar els acords als actors rellevants de la qüestió, com ara associacions de consumidors i usuaris de banca, a les organitzacions patronals de banca, a les entitats que operen amb oficina pròpia a Barcelona i a les diverses administracions públiques competents, tant del país com estatals.

15 dies per presentar l’informe de càrrega turística

L’absència de dades sobre l’informe de càrrega turística de la ciutat ha estat l’objecte del prec d’Esquerra a la comissió, després que els republicans hagin demanat que es faci públic en un termini de 15 dies, atès que l’informe està disponible des del passat mes de desembre al complet, tal com va indicar el regidor Marcé aquell mateix mes.

“El novembre del 2021 des d’Esquerra vam demanar aquest informe perquè és una dada essencial a l’hora de planificar la política turística de la ciutat”, ha recordat Castellana. “És un error seguir sense pla estratègic de turisme com a línia mestra sobre cap a on avançar”, ha reblat.

A més, els republicans han preguntat a l’executiu municipal quants negocis i oficines a la ciutat estan situats en plantes pis d’edificis residencials, i quants d’aquests abans estaven destinats a habitatge. “Des d’ERC creiem en la necessitat d’aquests habitatges i fer baixar a planta baixa els negocis i els comerços, però ens falten dades, per això formulem aquesta pregunta”, ha manifestat la republicana Rosa Suriñach.