Barcelona

Notícia

Maragall critica els incompliments del govern municipal als barris: "El mateix Pla de Barris és un pla ‘fake’"


L’alcaldable d’Esquerra es reuneix amb els 46 consellers i conselleres de districte a 100 dies de les eleccions: “Estem preparats i anirem a totes”

Els republicans situen la Colònia Castells, els habitatges de Can Peguera, el pla urbanístic de la Magòria o els mercats de l’Abaceria i l’Estrella entre els grans incompliments del mandat

El candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, s’ha reunit avui amb els 46 consellers i conselleres de districte que els republicans tenen a la ciutat, en virtut dels resultats electorals de les anteriors eleccions en què van ser la força més votada de la ciutat.

Maragall ha volgut destacar la feina d’”impuls pel bé de la ciutat” dels republicans en aquest mandat i ha carregat contra el govern Comuns-PSC pels seus “incompliments als barris”: “Vull fer evident la nostra feina, que ha estat alhora d’impuls pel bé de la ciutat, i també d’oposició, ja que no hem parat de constatar una reiteració d’incompliments en l’acció de govern”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha volgut posar d’exemple el Pla de Barris, que ha titllat de ‘fake’: “Constatem cada dia que el mateix Pla de Barris és un pla ‘fake’ que no respon a l’expectativa que el títol suggereix. Aquest pla representa quatre gotes en un territori que demana pluja… i pluja intensa”, ha afirmat.
 
La trobada, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Popular La Violeta, a Gràcia, ha servit per posar en comú la feina que els consellers i conselleres han dut a terme durant el present mandat als seus respectius districtes, així com per traslladar les peticions i reivindicacions de la ciutadania de cara als propers mesos i anys per incorporar solucions al programa electoral dels republicans per als propers comicis del maig.

“Avui falten 100 dies per les eleccions i, si en falten 100, vol dir que en portem 1.350, i tots han estat d’un treball intens, pam a pam, barri a barri, dia a dia, sector a sector i veí a veí”, ha assegurat l’acaldable republicà, que s’ha compromès a governar sempre amb els barris en el centre de l’acció: “Caldrà canviar el concepte de centralització, caldrà decidir bé en quina mesura apoderem els districtes i barris i, sobretot, caldrà canviar la relació entre institució i ciutadania, que ha de ser de complicitat”, ha sentenciat.
 
Aquest és el llistat d’alguns dels incompliments del govern Colau – Collboni amb els districtes de Barcelona:
  • Ciutat Vella, Rehabilitació de la Nau Can 60. Després de ser comprada per l’Ajuntament el 2016 amb el compromís de dedicar-la al barri i transformar tots els seus espais. La realitat el 2023 és que els baixos estan en estat semi ruïnós, amb afectacions a l’estructura. A més, els inquilins pateixen problemes de seguretat, amb punts de venda de droga actius.
  • L’Eixample, paràlisi de La Model: El proper mes de juliol es complirà el sisè aniversari del tancament de la presó Model liderat per ERC al Govern de la Generalitat, facilitant la cessió de l’espai a l’Ajuntament de Barcelona perquè hi pogués dissenyar i executar els equipaments necessaris pel barri. A dia d’avui el govern municipal encara no té els projectes executius encarregats, mantenint aturat el que ha de ser el nou gran pol d’equipaments de ciutat i de Districte, i també els espais verds previstos.
  • Sants – Montjuïc, sense pla urbanístic a La Magòria: El retard en la gestió d’aquest planejament, després que el 2016 passés a ser titularitat municipal en virtut de l’acord amb la Generalitat que va permetre l’arribada del metro al barri de la Marina, ha provocat que tot just ara a finals de mandat s’estigui plantejant l’aprovació del planejament urbanístic que encara trigarà anys a desenvolupar-se i que afecta també la construcció d’un CUAP i altres equipaments.
  • Les Corts, Colònia Castells sense habitatge públic: Des del 2015 no s’ha construït cap habitatge públic en un àmbit de planejament urbanístic que s’està desenvolupant des del 2001 i que encara té potencial per construir-n’hi uns 200 més. Tampoc no s’ha resolt el reallotjament de 12 famílies afectades, especialment gent gran, que viuen des de fa gairebé un any amb les seves pertinences empaquetades i amb una situació de permanent provisionalitat.
  • Sarrià-Sant Gervasi, reforma del Carrer Balmes: Fa anys que el carrer Balmes, en el seu tram superior, necessita una adequació per tal de permetre un guany d’espai públic que beneficiarà a veïns i veïnes. Durant els darrers mandats no s’ha avançat en cap aspecte en aquesta qüestió.
  • Gràcia, sense solucions al soroll: Les mesures aplicades son insuficients, es continua sobrepassant els valors màxims permesos, també entre setmana, i els veïns temen amb l'arribada del bon temps en unes setmanes. Calen més mesures i més extenses, no només en unes places en concret, sinó també en altres i carrers adjacents o de pas.
  • Nou Barris, Can Peguera sense la transformació promesa: Can Peguera es el darrer polígon de cases barates que queda sencer a Barcelona, amb 657 habitatges a qui es va prometre un pla de rehabilitació integral. 8 anys de procés participatiu en bucle després, el que havia de ser un pla integral de rehabilitació integral s'ha vist reduit a un pla pilot per a rehabilitar 8 habitatges.
  • Sant Andreu, esperant el Pavelló del Canòdrom: És un dels equipament que forma part dels acords veïnals que es van arribar quan es va enderrocar l’antic canòdrom del Congrés al 2006. Des d’ERC ho hem posat sobre la taula a cada negociació pressupostaria que hem tingut amb govern durant aquests dos mandats però la resposta sempre ha estat que no era una prioritat pel govern municipal de BComú i PSC.
  • Sant Martí, sense solucions als problemes de convivència: No s’han resolt els problemes de manca de gestió de la convivència i associats al soroll en zones com el Triangle Golfo i el Besòs – Maresme. A banda, les millores en neteja i manteniment de l’espai públic promeses amb la nova contracta de neteja tampoc no han arribat.
  • Horta-Guinardó, un reguitzell de problemes de mobilitat: Tot i ser una de les grans preocupacions veïnals durant el manda,les poques taules de mobilitat convocades no hi han donat resposta, ni alternatives, ni tampoc s’han ensenyat estudis amb relació a les demandes de modificació de la xarxa ortogonal, modificacions dels recorreguts del autobusos de barri, autobusos turístics o a la implementació del bicing al districte.