Barcelona

Grup municipal

Notícia

El vot de qualitat de Colau salva Collboni de la reprovació proposada per ERC


La Plaça Muriel Casals a l’actual Tetuan, més a prop: Esquerra reclama que el canvi de nom passi a ser considerat per la ponència del nomenclàtor el més aviat possible

La proposició d’Esquerra Republicana que pretenia reprovar la marxa de Jaume Collboni del govern municipal per atendre interessos electorals i lamentar com les constants divisions entre Comuns i PSC estan perjudicant la ciutadania ha generat un empat a 18 favors a favor i 18 en contra al plenari municipal d’avui. Un fet que s’ha resolt amb el vot de qualitat de l’alcaldessa, Ada Colau, que ha acabat decantant la balança i fent que la iniciativa dels republicans no prosperés.

“Barcelona no es mereix l’espectacle que vostès, massa sovint, ofereixen”, ha etzibat el president del grup municipal republicà, Ernest Maragall, que ha preguntat els partits de govern si no se senten “avergonyits” per les nombroses picabaralles polítiques que han protagonitzat durant el mandat. “Vostès han trencat la relació bàsica de confiança entre institució i ciutadania. Entre Ajuntament i societat”, ha reblat Maragall.“. Respectin la ciutat, atenguin les seves obligacions envers la ciutadania”, ha demanat Maragall.

El republicà, a més, ha defensat l’acció política que el seu grup ha realitzat des de l’oposició. “Em considero culpable d’haver contribuït decisivament a que els pressupostos de Barcelona passin de 2.500 a 3600 milions. I em confesso culpable d’haver impulsat la taxa turística que els permet tenir 72 milions d’euros aquest any. D’haver contribuït a l’interès general, com amb la Taxa Amazon, les Dark Kitchen...”. Però ha marcat distància de la gestió d’aquestes mesures i recursos: “no em confesso culpable de la gestió que vostès han fet d’aquestes millores i aquesta potència que hem fet que la ciutat tingués”.

Els republicans proposaven que el plenari del consistori reprovés la marxa del fins ara líder socialista i primer tinent d’alcaldia del govern, Jaume Collboni, per dedicar-se a fer campanya electoral, però el vot de qualitat de l’alcaldessa ho ha impedit. Maragall, que ha titllat l’abandonament “d’espectacle” i “despropòsit”, ha assegurat que el govern no ha estat mai una coalició, sinó que els dos partits van realitzar “un repartiment de poder”.

La Plaça Muriel Casals, més a prop

La petició d’un grup de veïns i veines de canviar el nom a l’actual Plaça de Tetuan per anomenar-la Plaça Muriel Casals, i que Esquerra Republicana ha portat avui al plenari en forma de prec, és més a prop d’esdevenir una realitat. Els republicans han aconseguit el compromís del govern municipal, per boca de l’aldaldessa, Ada Colau, d’elevar la petició a la ponència del nomenclàtor el més aviat possible per valorar aquest canvi de denominació de la plaça.

“El compromís polític de la Muriel Casals honora Barcelona. Ara, debatem com li retornem una part d'aquest honor. És la millor personificació del que Barcelona hauria de ser”, ha afirmat Ernest Maragall.

“És òbvia l’associació de la seva figura amb els drets i les llibertats”, ha continuat Maragall. “També donaríem una resposta a la necessitat de feminització del nostre nomenclàtor”, ha recordat el republicà, que ha demanat que l’acceptació dels precs “es converteixi en fets el més aviat possible”.

Al ple, Esquerra també ha demanat que l’Ajuntament netegi el solar propietat d’ADIF al polígon industrial Torrent de l’Estadella, al barri del Bon Pastor, i on des de fa mesos s’estan produint abocaments il·legals, també de substàncies perilloses per a la salut pública. “Parlem de residus industrials, entre d’altres amiant, i la permanència d’aquests residus farà esdevenir l’espai com a sòl contaminat”, ha declarat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas.

El mes de desembre l’Ajuntament va anunciar que realitzaria una neteja del solar per la inactividad d’ADIF i que se’ls obriria un expedient sancionador. “Segons se’ns ha informat, la neteja no s’ha fet i desconeixement si s’ha iniciat cap expedient, però els abocaments il·legals es continuen produint “, ha sentenciat Coronas.