Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC denuncia la creació de nous carrils per trànsit a L’Eixample: “Un eix verd i una pila d’eixos grisos”


El portaveu republicà, Jordi Coronas, alerta que el centre comercial previst a la nova estació de Sants amenaça el comerç de proximitat de la zona - Esquerra demanarà al plenari de Ciutat Vella que es dediqui un espai del districte a l’activista i regidora Marina Gassol

Esquerra Republicana ha denunciat que el govern d’Ada Colau i el PSC està creant nous carrils de trànsit dedicat al vehicle privat a diversos carrers de l’Eixample, com ara Bruc, Girona, Aldana, Ausiàs March, Vilamarí o Sicília. “Tenim un eix verd a Consell de Cent, i una pila d’eixos grisos a la resta de l’Eixample, aquesta és la realitat per molt marketing que hi vulguin posar”, ha criticat el portaveu republicà a l’Ajuntament, Jordi Coronas.

 

“Mentre parlen molt de pacificar, d’eixos verds i d’eliminar vehicle privat de la ciutat, a la vegadaha creat nous carrils”, ha continuat Coronas, que ha titllat aquesta mesura d’”incoherent i contradictòria”. 

 

“No ho entenem”, ha prosseguit el republicà, “ni pel que diu el govern, i menys encara tenint en compte el context d’emergència climàtica i d’incompliment dels límits de contaminació que de forma reiterada patim a Barcelona”. “Per això els preguntarem per quina raó el govern municipal ha creat aquests nous carrils”, ha anunciat.

 

Alerta pel centre comercial a la nova Estació de Sants

 

A la comissió d’Economia i Hisenda, Esquerra demanarà tota la informació relativa a l’espai de 72.000 metres quadrats que ADIF pensa construir a la nova Estació de Sants per tal dedicar-lo a un centre comercial, oficines i hotels. “És un tema que ens amoïna i que creiem que pot tenir implicacions pel teixit comercial a l’entorn de l’estació”, ha assegurat Coronas.

 

Pel regidor ha recordat que l’entorn d’aquella zona “té un teixit comercial molt dinàmic, amb els eixos comercials de Sants-Les Corts, el Carrer de Sants, Creucoberta o l’Esquerra de l’Eixample” i que, a més, ja existeix un centre comercial a Les Arenas.

 

“L’objectiu de les administracions públiques no és ni ha de ser fomentar la creació de centres comercials, i menys a zones que ja existeix un gran teixit de comerç de proximitat que es pot veure molt afectat per aquesta mena de desenvolupaments”, ha insistit el republicà. Esquerra demanarà via proposició l’informe sobre les característiques i la dimensió econòmica d’aquesta nova gran superfície, quants establiments hi ha previstos i de quin tipus, i quin impacte pot tenir sobre el comerç de proximitat.
 

A més, els republicans demanaran que el govern municipal activi el protocol per tal d’evitar que es produeixin més casos d’enverinament de gossos que, darrerament, s’han multiplicat en especial al districte de Sant Andreu. Diversos ciutadans han denunciat que a través de pastilles o croquetes amb claus hi ha hagut animals ferits, a zones properes, a més, a entorns escolars. 

 

“El govern del districte ho sap almenys des del 17 de gener, quan vam formular una pregunta sobre aquest tema i se’ns va respondre que sense denúncia no es podia fer res… Doncs bé, sabem que ara la Guàrdia Urbana està investigant la qüestió perquè s’ha fet una denúncia”, ha dit Coronas, que ha demant a més que hi hagi presència d’agents de paisà a zones com el Parc de la Pegaso, el de La Maquinista o a prop de l’estació Onze de Setembre.

 

Finalment, Esquerra demanarà que el govern faci complir l’ordenança de terrasses que, segons els republicans, avui per avui “no està passant”. “Que tinguem ben detectats, hi ha fins a 19 articles de l’ordenança que no s’estan aplicant en l’actualitat”, ha dit Coronas, que ha recordat que la FAVB ja ho va advertir a través d’un comunicat el passat octubre.

 

“Ens sumem a aquest comunicat de la FAVB perquè efectivament ja que tenim una normativa s’ha de fer complir, encara que no sigui la nostra perquè vam votar en contra de la darrera modificació que va permetre 1.131 terrasses extra”, ha sentenciat.

 

Un espai a Ciutat Vella per a Marina Gassol

 

Coronas també ha apuntat que Esquerra Republicana portarà una iniciativa al plenari de Ciutat Vella per dedicar un espai al districte a la Marina Gassol, activista dels barris de Ciutat Vella i regidora dels republicans que va morir el passat 4 de març. “Es mereix aquest reconeixement”, ha dit Coronas, per tal de reconèixer “el seu perfil activista”. El grup de Ciutadans també farà una petició en aquest sentit a la Comissió de Presidència de dimecres al matí.