Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra arrossega una gran majoria en defensa del català a Barcelona


Els republicans aconsegueixen el suport del 85% dels regidors, inclòs el govern, per dedicar 12M€ anuals en la defensa del català, un Comissionat per la Llengua amb un equip humà i una política lingüística municipal pròpia

 Dotze milions d’euros anuals, un Comissionat per la Llengua de l’Ajuntament i el desplegament d’una política lingüística pròpia del consistori. Son les demandes que avui l’Ajuntament de Barcelona ha avalat, amb el vot favorable del 85% dels regidors, inclòs el govern, després que s’hagi aprovat la proposició d’Esquerra Republicana a la Comissió de Drets Socials celebrada aquest matí. “Cal una dotació pressupostària, i si ens creiem el lideratge de Barcelona al país, ha de ser una despesa que equipari la que actualment destina la Generalitat per habitant”, ha especificat el regidor republicà Jordi Castellana.

És a partir d’aquest càlcul de despesa per càpita en foment i defensa de la llengua equivalent a la del país que s’arriba a l’aspiració d’Esquerra de destinar 12 milions d’euros anuals per aquest objectiu a Barcelona, enfront els sis que es preveuen a l’acord pel català signat el mandat passat. “Per crear aquesta política lingüística des de l’Ajuntament calen recursos”, ha insistit Castellana, recordant que actualment l’Ajuntament no disposa d’una partida econòmica concreta per aquesta qüestió.

A banda de la dotació econòmica, el republicà també ha volgut destacar la necessitat de posar en marxa la figura del Comissionat per la Llengua, quelcom que requereix de “lideratge polític”. “La convivència del català amb una llengua molt potent com el castellà fa que cada sigui menys utilitzada a la ciutat”, ha continuat Castellana, que ha advertit del risc de trencar la “cohesió social” a causa del biaix de renda existent en l’ús del català a Barcelona.

“Serem exigents amb el compliment de les mesures”, ha sostingut Castellana, que també ha exigit desplegar les 68 mesures pel català aprovades el mandat passat amb un “ampli consens” que, pel regidor, ha de permetre “construir el paper de lideratge que ha d’exercir la capital del país”.

Precs per garantir el pagament del fons d’infància 0-16 anys

A la comissió Esquerra també ha volgut arrencar el compromís del govern municipal d’arreglar els reiterats problemes i incompliments en el pagament de Fons d’Infància 0-16, una prestació social adreçada a garantir que els infants en condicions de vulnerabilitat puguin tenir els recursos necessaris perquè disposin d’un habitatge adequat.

“3 de cada 10 infants viuen amb ingressos que se situen per sota del llindar de la pobresa, però el fons ha anat perdent dotació i cada cop està més en precari, anem en la direcció contrària del que caldria”, ha assegurat la regidora Eva Baró. “Esperem que es redreci la pèrdua d’importància que està tenint”, ha reblat després que el prec hagi quedat acceptat.

El fons, en marxa des del 2014, ha acumulat informes favorables quant al seu impacte positiu en les famílies perceptores, però també ha acumulat crítiques per la poca seguretat i estabilitat en la seva gestió, fet que dificulta el desenvolupament correcte d’un projecte familiar a causa de no poder tenir garantides les condicions bàsiques dignes i un benestar social i emocional estable.

Prec per accelerar l’ampliació dels vestidors del Martinenc

Els republicans també han demanat, via prec, que s’acceleri i garanteixi de l’ampliació dels vestidors del C.F. Martinenc, un club que ha apostat sòlidament, tal com ha explicat el regidor Castellana, per l’esport femení. “Demanem saber en quina situació està l’actuació i que s’accelerin al màxim, tant les gestions urbanístiques com la construcció de la pròpia instal·lació”, ha reblat el republicà. El prec ha estat acceptat.