Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra vol acabar amb les ‘Golden Visa’ a Barcelona


“És hora de recuperar el control de la ciutat”, diu Alamany, que defensa acabar amb la mesura que atorga el permís de residència a estrangers per la compra d’immobles a partir de 500.000€

Esquerra pretén declarar Barcelona zona lliure de ‘Golden Visa’, els visats que des del 2013 atorguen el permís de residència a persones estrangeres que compren immobles a partir de 500.000€. “És hora de recuperar el control de la ciutat, proposem que Barcelona es declari zona lliure de ‘Golden Visa’”, ha manifestat la portaveu republicana, Elisenda Alamany. “Davant una crisi d’habitatge com la que vivim això no és tolerable”, ha refermat.

“Volem que l’Ajuntament sigui clar i prengui mesura concreta per acabar amb aquesta espiral que expulsa els barcelonins i desprotegeix aquells que vivim a la nostra ciutat”, ha continuat Alamany. Actualment, més del 20% de la compra d’immobles a la Barcelona les realitzen estrangers, per això Esquerra porta al plenari una proposició per excloure Barcelona de la mesura dels visats d’or. “I la majoria no compren per viure-hi, sinó per especular-hi, com ara grans tenidors, fons d’inversió o inversors privats que pretenen fer negoci amb un dret”, ha continuat Alamany.

“No valen mitges tintes ni decrets fake per afrontar el repte de l’habitatge”, ha reblat Alamany, que ha titllat de “contrasentit” que mentre cada cop és “més car i difícil” viure a la ciutat, les administracions posin “catifes vermelles” a aquells “que volen especular amb l’habitatge”.

Països com Andorra, Canadà o Nova Zelanda, o ciutats com Amsterdam ja han pres mesures similars per limitar la compra d’habitatges per part d’estrangers, i ara Esquerra pretén que Barcelona se sumi a la llista “per protegir els veïns i veïnes”, tal com ja preveia el programa electoral dels republicans a les darreres eleccions generals.

També sobre habitatge, Esquerra demanarà que l’Ajuntament “faci política i s’assegui” amb els treballadors de les Front Office de les Oficines d’Habitatge que han convocat una vaga. Els republicans demanaran que es retiri el recurs de cassació interposat per l’Ajuntament a la sentència judicial que dona la raó als treballadors per mantenir les seves condicions laborals, i l’instarà a “fer tot el possible per evitar la vaga d’un servei essencial”.

“No hem vist mai un govern amb tant poc lideratge per aprovar pressupostos i ordenances”

Tant Alamany com el portaveu adjunt d’Esquerra, Jordi Castellana, s’han referit a la votació de les ordenances fiscals que s’haurà de produir al plenari de divendres. Castellana ha avançat que Esquerra mantindrà el seu vot contrari a les ordenances i que el seu grup es troba “molt lluny” del model de ciutat del PSC. Però tant ell com Alamany han destacat negativament l’actitud del govern municipal en relació a una hipotètica aprovació de les ordenances i el pressupost.

“La situació precària actual dins la institució contrasta amb l’alcalde anant-se a Madrid a trobar-se amb Almeida i l’endemà amb el Rei”, ha dit Castellana, mentre que Alamany ha afirmat que “mai he vist cap govern amb tant poc lideratge per voler aprovar el seu pressupost, estem profundament preocupats per la governació de la ciutat”, ha assegurat.

Canvi en el criteri de les DI, i prec per salvar el Gimnàs Sant Pau

Alamany també ha explicat que Esquerra ha aconseguit, tal com va demanar a l’anterior ronda de comissions, que es reconsideri l’aprovació per unanimitat de les Declaracions Institucionals, fet que servirà per “aixecar el veto que VOX estava fent”. La republicana ha explicat que avui a la Junta de Portaveus el govern ha encarregat un informe jurídic per tal d’estudiar quina nova majoria fixar per a l’aprovació d’aquesta figura, que expressa oficialment el posicionament del consistori.

Finalment, Castellana ha exposat que Esquerra també demanarà, via prec, que el govern municipal aboni immediatament la subvenció al Gimnàs Social Sant Pau perquè pugui continuar el seu servei de dutxes, avui amenaçat per no haver rebut els 200.000€ que esperen des del juliol.