Barcelona

Grup municipal

Notícia

Crit d’alerta d’Esquerra sobre els mercats: 1 de cada 5 parades està tancada


918 de les 4.699 parades existents es troben sense activitat, amb alguns mercats com el de Vall d’Hebron amb més botigues tancades que obertes

Esquerra Republicana ha fet avui un crit d’alerta sobre la situació dels mercats municipals de Barcelona, després de revelar que una de cada cinc parades està tancada. En concret, son 918 parades buides del total de 4.699 existents a data del 31 de desembre de 2022, darreres dades disponibles. “La proliferació de parades buides és una constant que ja no tan sols afecta els mercats menys cèntrics, i que com a ciutat no ens podem permetre”, ha assegurat el regidor republicà Jordi Coronas, qui ha afirmat que si la xifra continua creixent “pot posar en perill la xarxa de mercats municipals de la ciutat”.

Coronas ha detallat que hi ha mercats que, fins i tot, tenen més parades tancades que obertes. És el cas del de la Vall d’Hebron, un mercat recentment renovat i que compta amb 39 parades tancades i 35 d’obertes. De fet, el regidor ha explicat que si no fos pel procés de reordenació i remodelació que molts mercats han patit els darrers anys, la xifra de 20% de parades buides seria encara superior.

Per tot això, Esquerra ha presentat avui una proposició –aprovada per unanimitat– per tal que el govern municipal prengui mesures urgents per reomplir d’activitat les prop de mil parades vacants dels mercats per garantir la futura viabilitat de la xarxa. Entre elles, fomentar l’emprenedoria, facilitar el traspàs de negocis que tanquen i el relleu generacional, agilitzar els processos d’adjudicació i concebre els mercats com espais de trobada i amb activitats pels barris.

“Considerem que cal preservar el nostre model de mercats, que fins ara ha estat referent d’èxit al mon, i que a més de fomentar el comerç i els productes frescos de proximitat, també ajuden a cohesionar els barris i a que a la nostra ciutat tothom pugui tenir accés a un estil de vida saludable”, ha sentenciat Coronas.