Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra tornarà a reclamar el traspàs de la comissaria de Via Laietana


Els republicans denuncien que, amb les dades proporcionades pel propi ajuntament, aproximadament el 60% dels establiments amb terrassa de la ciutat estarien incomplint de forma greu o molt greu la normativa

Després de la constitució del nou govern de PSOE i Sumar a l’Estat, Esquerra Republicana a Barcelona torna a la càrrega amb la reclamació del traspàs de la titularitat de l’edifici de la prefectura de la policia espanyola, a la Via Laietana, perquè s’hi pugui fer un espai de memòria democràtica i d’homenatge a la lluita antifranquista. És la proposició que el grup municipal republicà presentarà al plenari del consistori aquest novembre, tal com ha detallat avui el seu portaveu adjunt, Jordi Castellana.

“Considerem, com molta altra gent, que aquest edifici ha de passar de ser símbol de repressió a ser símbol de memòria”, ha dit el regidor, qui ha considerat que aquesta resignificació genera un ampli “consens” entre la ciutadania de Barcelona. De fet, Castellana ha recordat que el passat diumenge es va produir una “gran concentració” reclamant aquest aspecte, que se suma a les ja habituals que tenen lloc cada 15 dies.

Castellana ha afegit que, a més, l’acord subscrit entre el PSOE i Esquerra per a la investidura de Pedro Sánchez inclou la constitució d’una comissió entre el govern de l’Estat i la Generalitat per estudiar el traspàs dels edificis de Barcelona que son de titularitat estatal per posar-los al servei de polítiques públiques i activitats de la Generalitat.

Aproximadament el 60% de les terrasses de Barcelona estarien incomplint de forma greu o molt greu l’ordenança

Al plenari Esquerra tornarà a parlar de terrasses. En aquesta ocasió, de les dades que la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, va fer públiques a la darrera comissió d’urbanisme i que, juntament amb el nombre total d’establiments amb terrassa a la ciutat de Barcelona i que el propi ajuntament va xifrar en 4.174, indiquen que aproximadament el 60% de tots els establiments amb terrassa a Barcelona incompleixen de forma greu o molt greu l’ordenança.

Bonet va informar que entre Gener 2022 i octubre 2023 hi havia oberts 6.048 procediments a 2.856 establiments amb llicències de terrasses. D’aquests 6.048, 5.340 expedients corresponien a infraccions greus o molt greus. Això vol dir que un 88,3% dels procediments són amb infraccions greus o molt greus.

Si aquest 88,3% l'apliquem als 2.856 establiments expedientats, ens trobaríem que 2.521 del total de 4.174 establiments de Barcelona tenen infraccions greus o molt greus, un 60,4% del total.

“Hi ha un descontrol evident per part del govern municipal”, ha manifestat Castellana, que ha afirmat que Barcelona “mereix ser governada”. Per tot això, Esquerra preguntarà al ple per què no s’ha actuat davant d’aquest fet i quines actuacions pensa emprendre per resoldre aquests expedients.

Finalment, els republicans també presentaran un prec vinculat al 25 de novembre, dia contra la violència contra les dones. En concret, Esquerra demanarà al govern municipal el desenvolupament d’una aplicació perquè les barcelonines tinguin un recurs d’informació i consulta sobre tots els serveis d’atenció i acompanyament a les violències masclistes que tenen disponibles. A més, també plantegen que aquesta app tingui la possibilitat de marcar ràpidament el telèfon d’emergència contra la violència masclista, i informació i consells pràctics per denunciar qualsevol situació d’abús o violència.