Barcelona

Notícia

ERC-Barcelona amb #salvemvillaurania
El regidor d'ERC Jordi Portabella ha assistit aquest matí a la concentració que han convocat els veïns i associacions del barri del Farró de Sant Gervasi per aturar la demolició de la torre noucentista Vil.la Urània, a la Via Augusta. Es tracta de la casa que el científic astrònom Josep Comas i Solà (1868-1937) va llegar a la ciutat de Barcelona per a usos educatius i culturals i que l’Ajuntament de la ciutat tenia previst començar a enderrocar avui. 

Portabella, que s’ha presentat davant de l’immoble a les 8:00h, ha demanat al tinent d’alcalde d’Urbanisme, Antoni Vives, aturar les obres de demolició i fer prevaler el patrimoni arquitectònic de la ciutat per conservar-ne la memòria històrica. Portabella reclama que “Barcelona es concentri a garantir la conservació del patrimoni arquitectònic com a expressió més clara de la nostra identitat”. 

Pel republicà, “si volem que els barris tinguin símbols i llocs d’interès en si mateixos el que cal és vetllar per mantenir-los i potenciar-los. En el cas de Sant Gervasi, la Vil.la Urània és l’expressió més clara del nostre tarannà emprenedor i reflex inequívoc dels nostres valors tan necessaris en qualsevol societat cohesionada que se’n vulgui sortir”.

Després de parlar amb els veïns i representants de les diferents associacions que s’han mobilitzat per paralitzar l’actuació municipal, Portabella s’ha mostrat “satisfet per la concentració d’aquest matí amb els veïns per aturar l’enderrocament de Vil·la Urània”. Després de diferents gestions amb l’equip d’alcaldia, Portabella ha pogut assegurar que avui “la ciutat no tirarà a terra aquesta casa. L’hem salvat de l’enderroc gràcies als veïns i associacions. Volem que en aquesta casa on hi va viure l’astrònom Josep Comas i Solà sigui un equipament cultural i científic.

La Vil·la Urània, és una finca noucentista del carrer de Saragossa des del terrat de la qual l'astrònom Josep Comas Solà va descobrir alguns dels 11 asteroides que al llarg de la seva prolífica carrera científica va batejar, un d'ells amb el nom de Barcelona. Portabella destaca el valor arquitectònic de l'edifici i a la vegada considera que “forma part de les icones d’aquesta ciutat, símbol de l’emprenedoria dels catalans i catalanes”. 

El líder republicà assenyala que “el grup d’ERC+Dcat+Rcat defensarà al llarg del mandat la conservació del patrimoni arquitectònic” com ja ho ha fet en el cas de La Rotonda i en demanar una actualització del catàleg de patrimoni que considera desfassat.