Barcelona

Sarrià-Sant Gervasi

Notícia

ERC vol que es replantegi la mobilitat en els barris de muntanya


110 anys de Funicular, un bon moment per replantejar-nos la mobilitat a muntanya
Aquest any el Funicular de Vallvidrera compleix 110 anys, i des d'ERC defensem que és un bon moment -ja que no s'ha fet abans- per replantejar-nos la mobilitat a muntanya. Coincidint amb l'aniversari de la Reina Victòria Eugènia de Battenberg, dona d'Alfons XIII, el 24 d'octubre de 1906 es va inaugurar el funicular. En viatges cada 30', i a partir de les 17h un cada hora, permetia conectar la ciutat amb la muntanya. 110 anys més tard, és necessari que mirem noves idees per suplir les carències de la zona i per millorar la connectivitat ciutat-muntanya.
La reforma integral de la línia, l'any 1998, és evident que va millorar la qualitat del servei, però a dia d'avui els barris de muntanya acumulen carències històriques que mereixen una solució profunda. Aquesta entenem que passa per un Pla de Mobilitat específic pels barris de muntanya, contemplant també la connectivitat amb els barris o zones colindants. Cal estudiar a fons, entre d'altres, el transport públic nocturn, els busos del barri, horaris de FGC o el pont que és la muntanya entre Barcelona i l'Àrea Metropolitana. Estudiar-ho i executar-ho, no val una sense l'altre.
És inconcebible que muntanya no disposi d'un servei de transport públic nocturn. Son els barris de muntanya els grans oblidats en la Xarxa NitBus. Per això celebrem que el Govern Municipal hagi posat una solució sobre la taula. Quan fa uns mesos ens vam asseure per primer cop amb el Jaume Llansó, li vaig comentar que per nosaltres una prioritat clara pel districte era un NitBus a la zona de muntanya. En aquell moment se’m va dir que era impossible, resposta que havíem sentit repetides vegades en l’anterior mandat. Aleshores, l’anterior equip de govern em va dir –i ho personifico perquè vaig ser jo des dels seients del públic- que era impossible perquè costava més d’un milió i que aquests diners no els tenien per culpa del tripartit. Vam presentar aleshores varies vies per fer-ho possible i se’ns va rebutjar tot sempre amb el mateix argument. Tan convençuts estàvem que vam du la proposta a Comissió de l'Ajuntament de Barcelona –on es va aprovar-. El Govern Municipal ha demostrar que era possible allò que se’ns deia que era impossible. Ara que hi ha sobre la taula una proposta per solucionar-ho, per donar resposta a aquesta mancança, ERC esperem que aviat estigui en funcionament. Estem segurs que els veïns i les veïnes de muntanya ho agrairan.
Necessari és també que revisem els horaris dels FGC que permeten connectar, en part, la ciutat amb la muntanya. Així com, és evident, cal replantejar-nos la mobilitat entre els barris de muntanya. Combinar les freqüències de FGC amb busos que connectin els barris entre sí, permetria una millor circulació pels veïns i veïnes. L'estudi de la xarxa de busos de barri ha de passar necessàriament per replantejar -si cal- les rutes existents, millorar la oferta i adequar aquest servei combinat amb la resta d'oferta de transport existent.
Barcelona, com a capital, té la responsabilitat de ser capdavantera i liderar un projecte de mobilitat públic i de qualitat. És necessari, però, que aquest no passi exclusivament per la ciutat sinó que no tingui por a mirar a l'àrea metropolitana. Sense cap mena de dubte, el paper dels barris de muntanya en aquest sentit és clau. Són el pont necessari entre Barcelona i l'Àrea Metropolitana i per tant cal un tracte important per tal d'enllaçar la ciutat amb els pobles i ciutats contigus però sempre cuidant el veïnat de la zona. No ens podem permetre que per millorar la mobilitat a l'Àrea, empitjorem la dels barris de muntanya.
Per tot això, i d'altres matisos, creiem que és un bon moment per posar fil a l'agulla en la mobilitat dels barris de muntanya, i des d'ERC treballarem per fer-ho possible.