Barcelona

Les Corts

Notícia

Primer any de treball de les conselleries d'ERC i del Casal del districte de Les Corts


El passat dia 25 de juliol es va complir un any des que els consellers i les conselleres d’ERC Les Corts vam prendre possessió del nostre càrrec al districte de Les Corts. Ja en el plenari de constitució vàrem fer esment que, a part de fer d’oposició fiscalitzadora, el nostre resultat electoral al districte de Les Corts, on vàrem guanyar i, per tant, -som la força més votada pel veïnat- ens obligava a fer una oposició constructiva, impulsant polítiques valentes i transformadores pel districte de Les Corts, que marquessin l’agenda política.

I així ho hem volgut fer durant aquest primer any. Donat que el resultat electoral ens va donar 4 conselleries de districte, hem pogut reunir-nos amb gairebé 70 entitats de Les Corts per treballar conjuntament propostes pel districte de Les Corts, amb la finalitat de continuar fent millor, dia a dia, el nostre barri i donar-li l’impuls necessari per transformar-lo en un districte millor.

Val a dir, per això, que aquest primer any ha estat marcat per dos esdeveniments que han marcat la política i la vida del districte. El primer, va ser a l’octubre amb la sentència dels presos i preses polítiques, que ha fet que treballem per exigir que Barcelona sigui la capital dels drets i les llibertats. El segon, ha estat la pandèmia de la COVID, que avui en dia encara segueix present, fent aflorar les desigualtats existents a la societat, i ens obliga a treballar conjuntament amb districte i veïnat per tal d’aconseguir trobar les solucions a aquestes desigualtats.

En definitiva, ha estat un any d’aprenentatge, treball conjunt i de molta feina, que ens ha de permetre encarar la resta del mandat amb la confiança necessària per seguir transformant i millorant dia a dia el districte de Les Corts.
 
No volem acabar sense agrair-vos la confiança que ens vàreu fer en les últimes eleccions municipals i que ens ha donat la força i l’empenta per treballar i lluitar per al districte, retornant així aquesta confiança a tots els veïns i veïnes de Les Corts.
Tot seguit, trobareu part del treball realitzat tant per les conselleries de districte com pel casal de Les Corts, en aquest any.
 
MOBILITAT I ESPAI PÚBLIC, Mario Campelo i Castro

La mobilitat i l’espai públic ha estat dels temes més treballats per l’equip de consellers d’ERC Les Corts en aquest primer any de mandat, ja que creiem que:

-Cal apostar per una mobilitat sostenible per tal de no seguir posant en joc la salut del nostre veïnat. -  Cal apostar pel transport públic de qualitat, amb una xarxa que respongui a les necessitats dels veïns i les veïnes, i que tingui una freqüència de pas adequada. 

- Cal posar al centre de l’espai públic al vianant, amb mesures valentes per canviar de paradigma i deixar de tenir el vehicle privat com el principal protagonista dels nostres carrers i, per tant, reformular i acabar amb les autopistes urbanes del districte, com és el cas de l’Av. Madrid.

Les iniciatives presentades que han estat, entre d’altres, són:

- La continuació del carril bici que connecta Esplugues amb Barcelona, ja que a la banda del Parc de Cervantes es convertia en un sorral.

-  La inclusió del faldó excepte bicicletes als senyals de direcció prohibida de les vies de plataforma única. 

- La implementació del carril bici a Av. Madrid i C/ Berlín, per connectar amb el C/ París i amb el centre de la ciutat.

- Ampliació de voreres a Av. Madrid

- Retorn del recorregut original de la Línia de bus H10.

-  Augmentar la freqüència dels busos 75 i 78 que van a l’Institut Pedralbes. 

Per tot això, la nostra aposta pel futur és clara: treballar per aconseguir una mobilitat sostenible al districte, apostar per un transport públic de qualitat que cobreixi les necessitats de la ciutadania i lluitar per aconseguir posar al vianant al centre de l’espai públic.
 

COMERÇ, Josep M. Gebelli i Isart

El comerç del districte és una de les prioritats per ERC Les Corts. Per aquest motiu, al començament del nostre mandat vam treballar perquè:

- Cal potenciar el comerç de proximitat perquè moltes famílies depenen d’ell.

- Cal exigir més visibilitat dels comerços i eixos comercials pel bon servei que donen al nostre barri i la proximitat que tenen amb el veïnat.

- Cal donar suport a les persones valentes que obren la persiana dia a dia; per a ells demanem solucions ràpides i efectives, que rellancin la seva economia. Per aquestes persones i les que ja no tornaran a obrir la persiana, estarem sempre al seu costat per ajudar; ara i amb el que hagi d’arribar.

Per això, durant aquest any vàrem fer les propostes següents:

- Implementar un projecte de visualització dels comerços associats a l'eix comercial Sants-Les Corts.

- Durant la COVID vàrem presentar proposició demanant tot un seguit de mesures per rellançar el comerç de proximitat, per tal  d’ajudar a l'economia i la vida al districte.

Continuarem treballant en un futur per la continuïtat del comerç de proximitat i s’apliquin mesures per a la seva supervivència en el nostre districte.
 

SERVEIS SOCIALS, M. Mercè Garrigosa i Farrando

També, aquest primer any de treball, ens hem refermat que els temes socials són els més importants, ara més que mai, i per això prioritaris. La COVID no ha fet més que reforçar la idea que aquest grup ja tenia i és per això que:

- Cal fer polítiques que posin a les persones al centre de tot.

- Cal reforçar i potenciar la figura dels serveis socials per prevenir les desigualtats existents a la societat i erradicar-les.

- Cal reforçar els projectes comunitaris i grupals, com el projecte Radars, projecte comunitari impulsat per Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc de les persones grans.

- Cal continuar treballant des de la perspectiva què el districte de Les Corts, és pioner en polítiques i projectes inclusius i socials. Així doncs, al districte existeix l’espai d’inclusió 20+20+20, espai conformat per Entitats de persones amb discapacitat, Entitats del tercer sector i Agents econòmics i de coneixement. Es tracta d’una plataforma diversa i transversal que treballa amb l'objectiu d'eliminar barreres i obstacles socials.

- Cal continuar donant suport a les xarxes veïnals com les creades durant aquest temps de pandèmia, perquè s’ha demostrat que la solidaritat veïnal és imprescindible per superar moments complicats i traumàtics.

Tot i això, cal seguir apostant per polítiques socials i d’inclusió i, és per això, que aquest primer any hem presentat diverses iniciatives com:

- Que els parterres del carrer Benavent siguin gestionats per una de les entitats d’inclusió del districte.

- Que es faci un pla de comunicació del Projecte Radars per tal que arribi a tots els possibles usuaris i que tothom pugui saber què ofereix i com fer-ne ús.

Pel que fa al futur, creiem que, efectivament, exigeix seguir treballant per fer uns serveis socials importants i visibles per a tothom. Cal atorgar-los la importància que mereixen i fer un treball de comunicació per tal que tothom sàpiga on poden trobar i què ofereixen els serveis socials del seu districte en cas de necessitat, molt important perquè es pugui fer una bona tasca de prevenció.
 

CULTURA, Elisabet Bercial i Fernández

Hem dut a terme accions dirigides a promocionar la cultura als nostres barris. És essencial fer-ho i més ara, ja que correm el risc de deixar-la en un segon pla a l’hora d’afrontar la situació generada per la COVID. El món cultural no pot ser altre cop el que pagui aquesta crisi.

- Cal apropar la cultura als veïns i veïnes de tots els barris de Les Corts, han de poder gaudir d’oportunitats culturals a prop de casa.

- La cultura ha de ser accessible per a tothom i no el privilegi d’uns pocs.

- Promoure polítiques públiques relacionades amb aquest sector ens permet crear noves xarxes i dinàmiques veïnals.

Així doncs, recollida aquesta idea vam presentar la següent proposició: 

- Creació d’un recorregut artístic per l’Avinguda Diagonal, on les alumnes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona puguin exposar les obres que han dut a terme durant el curs acadèmic. D’aquesta forma, connectarem alumnes, veïnes i universitats de forma que totes en sortiran beneficiades.

Aquesta idea també creiem que és important ja que obre una nova línia de relacions que mai s’havia explorat entre el jovent que estudia als nostres barris i els cortsencs i cortsenques. Treballarem per a què aquest s’apropi a les joves de Les Corts i es puguin crear noves sinèrgies d’aprenentatge, de lleure, etc. Som conscients de la importància del jovent i,  és per això, que volem aportar una perspectiva juvenil a totes les idees que tenim i buscar la forma per a acabar amb les desigualtats que tant s’accentuen en aquesta franja d’edat. En especial, considerem molt rellevant la Plataforma Infantil i Juvenil de Les Corts, ja que aquesta representa a totes les entitats del districte.


DES DEL CASAL JOSEP SUNYOL - LES CORTS

President, Xavier Garriga i Fonts

Tanquem aquest curs polític 2019-20 que no ha estat gens fàcil: la pandèmia de la Covid-19 amb tot el que implica, amb presos i preses polítiques i exiliades que són víctimes de la venjança de la Justícia espanyola. Però des d’ERC Les Corts estarem alertes i sempre treballant per tal de fer del nostre districte un espai saludable i un model de ciutat que respecta als seus ciutadans i a les seves ciutadanes, on tots tenim cabuda. I treballant per tal que la llibertat sigui la bandera de la nostra convivència. Al setembre més!
 

Secretaria d'Organització, Toni Pagan I Murillo

Volem tenir un record pels nostres amics, Manel Alamany i Jaume Poch, que ens han deixat aquest any i sempre han estat participants, amb bona disposició, de totes les activitats relacionades amb el nostre Casal.

L’activitat política d’enguany no està sent fàcil per la crisi de la COVID  però,  tot i això, hem estat presents a tots els actes organitzats per ERC. Els actes i activitats han estat molt diversos des de les passades eleccions municipals on ERC, així com a les eleccions generals, va obtenir el millor resultat de la història en el districte de Les Corts, el que va donar lloc al nomenament dels quatre Consellers d'ERC.

Les eleccions durant aquest primer any han estat les següents:

- Membres del Consell Nacional i l'Executiva Nacional,
- Congrés Nacional
- Eleccions Generals
- Congrés Regional de la Federació de Barcelona
- Consell Nacional, i dos Congressos Comarcals on, el dia 9 de desembre de 2019, la militància va escollir la nova executiva i que va ser ratificada el dia 27 de juny, segons els nous estatuts.

Hem organitzat reunions internes i activitats:

- 13 reunions de la Comissió Executiva
- 18 Assemblees (tant presencials com telemàtiques)
- 1 reunió amb el Jovent Republicà
- 2 parades per la campanya electoral de les eleccions generals
- 2 parades per recollida de fons que van ser destinats a la Caixa de Solidaritat
- 4 encartellades amb motiu de les eleccions
- Producció i promoció de vídeo per la diada de Sant Jordi
- Festa major de Les Corts 2019: Xocolatada i compte-contes pels més petits
- Sopar de Nadal amb la militància
- Grafiti identitari d'ERC en la persiana del nostre local realitzat pel Jovent Republicà.
- Homenatge a Enric Fexas en el seu 90è aniversari lliurant una placa commemorativa com a militant d’ERC en el Congrés Comarcal del dia 27 de juny

Les xerrades obertes a la militància ha abordat temes diversos com:

- Pressupostos i finances municipals de Barcelona, Jordi Castellana, regidor de l’Ajuntament de Barcelona
- Congrés dels diputats i política a Espanya, a càrrec de Pilar Valluguera, vicepresidenta segona d’acció política
- L’actualitat en la crisi sanitària, Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya (cicle ”Connectem-nos”)
- Accions socials i econòmiques envers la crisi de la Covid-19, José Rodríguez Fernández, diputat al Parlament de Catalunya i Jordi Castellana, Regidor de l’Ajuntament de Barcelona (cicle ”Connectem-nos”)
- Mobilitat a Barcelona, Max Zuñartu, regidor de l’Ajuntament de Barcelona i Gerard Gómez del Moral, president d’ERC Barcelona (cicle ”Connectem-nos”)
- Taula debat Intergeneracional de la dona a la universitat i a la cultura, Mireia Mata, Mercè Garrigosa, Fe Escat i Elisabet Bercial

Hem assistit a les activitats organitzades per la Federació de Barcelona:

- 12 Xerrades
- 4 Formacions

També hem donat suport a diferents entitats i associacions del Districte:

- Associació de veïns independentistes
- Plataforma 1 d’Octubre de Les Corts
- Plataforma "Retorn als nostres noms"
- CDR de Les Corts
- Associació 4 Potes Les Corts
- Mostres de comerç del barri
- Dones represaliades de la Presó de Dones de Les Corts
- Xarxa de Suport Mutu de Les Corts
- Xarxa d'aliments de Les Corts
- ANC de Les Corts
- Òmnium Cultural de Les Corts

Relacionat amb la crisi de la COVID:

- Reorganització del Casal per a poder fer les assemblees i executives amb més comoditat i adaptació a la crisi sanitària.
- Facilitadors de mascaretes posant en contacte a l’ANC amb les associacions de Comerç.

Hem fet campanyes per millorar la vida del districte:

- 4000 fulletons i encartellada de pòsters per l’ampliació de voreres i corredor pedalable d’Av. Madrid – plaça del Centre fins al carrer Brasil, article d’Elisabet Bercial, consellera del Districte que va obtenir prop de 800 visites al web.
- Acció, amb una mirada feminista, de l’"Escrivim el futur en tinta lila" plasmant els nostres desitjos per les xarxes socials.
- 40 establiments visitats a Les Corts-Pedralbes-Maternitat-Sant Ramon per l’endarreriment del permís municipal d’ampliació de terrasses