Barcelona

Eixample

Notícia

Acabem el curs i fem balanç!


Ara fa aproximadament un any els consellers i conselleres de l’Eixample preníem possessió del càrrec amb ganes de treballar pel districte i posar el millor de cadascun de nosaltres al servei d’aquesta ciutat. La ciutadania ens va fer confiança a les eleccions municipals amb la victòria d’Esquerra Republicana a Barcelona i també a l’Eixample. Només el pacte Colau-Valls va evitar el lideratge de l’Ernest Maragall al capdavant de l’alcaldia.

Però vam decidir que ni ens resignaríem a fer una oposició passiva ni tampoc ens confondríem situant-nos en la queixa permanent, que la nostra missió era fer allò que la gent ens havia demanat, liderar! Encara que ho haguéssim de fer des de l’oposició. I així ho fan els nostres regidors i regidores amb l’Ernest i l’Elisenda al capdavant. I també així ho estem fent els Consellers i Conselleres dels diferents districtes. Tot seguit us exposem algunes de les accions que hem vingut desenvolupant al llarg dels darrers 12 mesos.

Pel que fa al contacte amb les entitats, hem fet reunions de treball amb representants de les associacions de veïns dels 5 barris que conformes en districte, amb l’objectiu de conèixer els seus neguits i poder traslladar de manera molt més directa les problemàtiques del barri a la seu del districte i al plenari municipal. Però no tot ha estat feina, també hem col·laborat amb les associacions de veïns i veïnes en diferents activitats que organitzen, com són les festes majors, inauguració d’equipaments municipals, actes nadalencs i rues festives, etc.

D’altra banda, també hem mantingut converses i espais de treball amb entitats que lideren reivindicacions de les quals ens en sentim molt partícips, com és el cas de l’Associació de Veïns per un Eixample Sostenible o l’Associació de Veïns i amics del Passeig Sant Joan, Calàbria 66 o Espai 210, entre d’altres. En aquests sentit, també hem volgut teixir aliances i compartir neguits amb entitats en defensa del medi ambient, com és el cas d’Eixample Respira, amb entitats d’economia solidària, com és el cas de la Cooperativa Propis i Propers, amb entitats sense afany de lucre com De Veí a Veí o La Merienda, amb persones que treballen en defensa de l’habitatge, com és la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, amb entitats que treballen per la igualtat i la defensa de la llibertat, com és la Fundació Enllaç i també amb entitats de persones d’orígens diversos, com és el cas del Centre Dar Chabab.



També hem volgut conèixer in situ la situació dels centres educatius del nostre districte i per això hem visitat tres escoles bressol, sis escoles de primària, dos instituts, dos escoles d’ensenyaments artístics, una escola d’adults i dues escoles d’educació especial. En aquest objectiu de copsar la situació de les escoles també ens hem reunit amb set associacions de mares i pares d’alumnes.

I pel que fa al teixit comercial, si ja era important cuidar-lo abans de la pandèmia, ara és una urgència vital per evitar que desaparegui part del que sense cap mena de dubte esdevé un element d’identitat dels nostres barris, el petit comerç. Ens hem anar reunint amb els representants dels eixos comercials i les associacions de comerciants, per exemple amb Sant Antoni Comerç, amb CorEixample, amb l’Associació Diagonal Barcelona, amb l’Eix Comercial Nou Eixample i amb l’Eix Comercial Sagrada Família Gaudí

D’aquestes reunions han sorgit iniciatives que hem traslladat al Plenari del Districte, algunes de les quals es van aprovar per unanimitat, com va ser el cas de la proposició del 7 de maig, amb diverses mesures orientades a reactivar l’activitat comercial per pal·liar els efectes econòmics causats per la pandèmia. En aquest mateix àmbit també ens hem reunit amb els representants dels diferents mercats municipals i hem iniciat campanyes a les nostres xarxes socials fent una crida als veïns i veïnes a consumir productes de proximitat i de qualitat ens els cinc mercats municipals que tenim al districte.
 
El nostre compromís amb la cultura popular i les tradicions del nostre país és innat a la tradició republicana i de l’esquerra independentista. Durant aquest any ens hem pogut trobar amb la colla castellera Esquerdats, amb l’Esbart Gaudí, amb la Colla Gegantera de l’Esquerra de l’Eixample, amb Ballets de Catalunya, amb els Castellers Sagrada Família, així com amb diferents entitats d’esplais i d’agrupament escolta de la ciutat.

I més enllà de l’activitat mes formal, hem assistit a multitud d’actes, inauguracions, commemoracions i homenatges a persones il·lustres dels nostres barris. Ho fem amb ganes i perquè entenem que el contacte amb els veïns i les veïnes és la millor manera de conèixer els seus neguits, les seves propostes constructives i el seu compromís amb aquesta ciutat.

Finalment, pel que fa al’activitat al Consell de Districte, podem dir que durant aques any hem presentat fins a 16 iniciatives, de les quals se n’han aprovat 10. Moltes d’elles encara pendents de comprovar el compromís real d’un govern que ens té acostumats a bones paraules i que aprova moltes coses, però n’acaba implementant molt poques.

Malauradament els darrers mesos ens han fet baixar l’activitat, molts dels actes previstos s’han hagut d’anul·lar i hem perdut una mica aquest contacte directe que tant ens reconforta. Però també ens hem sabut d’adaptar i hem seguit planificant reunions de treball i trobades amb diferents representants del teixit comercial, de restauradors, d’entitats que treballen per ajudar persones afectades pels efectes econòmics de la pandèmia. Sempre amb la voluntat de sumar i d’intentar accelerar les seves peticions que sovint queden bloquejades en sistemes burocràtics o bé simplement degut a la manca de donar una resposta política satisfactòria per part de l’equip de govern. I és que estem assistint a una recessió econòmica sense precedents derivada d’una emergència sanitària també sense precedents. En aquest sentit esperàvem molt més del govern de la nostra ciutat, creiem que és moment d’injectar recursos econòmics per salvar el teixit comercial, autònoms i també per ajudar famílies que ho estan passant malament. Ho han pogut fer ajuntaments molt més petits que els nostre, amb ajuts  autònoms i famílies de fins a 1.500 euros, i en canvi hem vist com tot un ajuntament de Barcelona, amb un pressupost de gairebé 3.000 milions d’euros i una capacitat enorme per obtenir recursos financers no ha estat capaç de posar tot el que era necessari en un moment de màxima excepcionalitat. Seguirem insistint, creiem que les lleus estatals que imposen l’austeritat no són cap excusa, que en moments excepcionals cal posar tots els recursos necessaris per salvar persones i també per salvar el teixit econòmic dels nostres barris!

Tornarem al setembre, amb més energia i sempre al servei dels barris de l’Eixample. Tindrem molta feina a fer, però amb la suma de tots i de totes segur que podrem tornar a reactivar aquesta ciutat!

Eva Baró, Eduard Cuscó, Tània Rafí, Myca García, Toni Colomina, Eva Barlabé i Josep Solé.