Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra denuncia “la suspensió de facto” de la participació ciutadana a l’Ajuntament de Barcelona


Els republicans presentaran un proposició a la Comissió de Presidència per reclamar l’establiment d’un protocol amb criteris homogenis de funcionament dels òrgans de participació i la millora de les eines tecnològiques per garantir l’accés telemàtic

Només 39 consells de barri del total de 74 previstos al primer semestre del 2020 s’han celebrat a Barcelona i en tots els districtes al menys una audiència pública no ha tingut lloc durant els primers sis mesos de l’any. És el balanç del funcionament dels òrgans de participació de l’Ajuntament que fa Esquerra Republicana, denunciant “la suspensió de facto de la participació ciutadana” dels òrgans de participació de l’Ajuntament, segons la nova regidora republicana Marina Gassol.

“La situació s’ha agreujat aquests mesos però podem dir clarament que la causa del problema no és la pandèmia”, ha afirmat Gassol. “La Covid-19 ha posat de manifest les deficiències del model de falsa descentralització actual i la manca d’interès per part del govern municipal cap als districtes i la millora del seu funcionament”, ha denunciat. Gassol ha assegurat que la participació durant els mesos d’estat d’alarma i desconfinament “s’havia de garantir i es podia haver mantingut perquè el consistori disposa d’eines suficients per informar la ciutadania i assegurar la seva participació, ja sigui de forma telemàtica o presencial amb les mesures de seguretat pertinents”.

Pels republicans les dades demostren el “zero interès polític real del govern municipal pel bon funcionament dels districtes”, i critiquen que durant la primera meitat de l’any “s’han vulnerat drets a la participació ciutadana, drets dels grups municipals amb la no convocatòria d’òrgans de participació dels quals també són membres, i drets dels consellers i conselleres municipals”.
Segons estableix el reglament de participació s’han de celebrar com a mínim dos consells de barri a l’any, mentre segons les normes reguladores de funcionament dels districtes les Audiències Públiques s’han de celebrar mínim cada dos mesos.
Esquerra detalla que s’han deixat de celebrar 25 consells de barri (en aquests 25 està incorporat la font del gos el qual no és consell de barri oficial ja que la font del gos no està considerat com a barri) a tota la ciutat, però alguns d’ells eren convocatòries extraordinàries que no poden substituir els obligatoris consells ordinaris. Tenint aquest fet en consideració, la xifra de consells de barri no celebrats passa de 25 a 35, d’un total de 74.

És per això que els republicans presentaran un proposició a la Comissió de Presidència per reclamar l’establiment d’un protocol de funcionament dels òrgans de participació perquè es dictin uns criteris homogenis de participació i per exigir i la millora de les eines tecnològiques per garantir l’accés telemàtic dels representants polítics i la ciutadania en general, incidint en què també s’habilitin mecanismes d’assistència presencial segura per evitar que la bretxa digital impedeixi el dret a la participació ciutadana.
El llistat complet de consells de barri no celebrats és el següent:

 - Ciutat Vella: Casc Antic i Gòtic
- Eixample: Sagrada Família, Sant Antoni, Esquerra de l’Eixample i Fort Pienc
- Sants-Montjuïc: La Marina, Poble-Sec i Font de la Guatlla.
- Les Corts: Barri de Les Corts
- Gràcia: Vallcarca
- Horta-Guinardó: Guinardó, La Teixonera, Font d’en Fargues, Font del Gos, Vall - d’Hebron i el Carmel.
- Nou Barris: Vilapicina i la Torrellobeta, Verdum, Vallbona, Torre Baró i Ciutat - Meridiana.
- Sant Andreu: La Sagrera, El Bon Pastor, La Trinitat Vella, Baró de Viver, El Congrés i els Indians, Navas i Sant Andreu de Palomar.
- Sant Martí: Sant Martí de Provençals, Provençals del Poblenou, Besòs - Maresme, Poblenou, El Clot i Camp de l’Arpa.