Barcelona

Federació

Notícia

Esquerra exigeix a Iceta que traspassi la comissaria de Via Laietana a la Generalitat i l'Ajuntament per fer-hi un espai memorial


Ester Capella recorda que el traspàs depèn del Ministeri de Política Territorial, en mans del líder del PSC que va votar a favor de la reconversió

Maragall: "El manteniment d'aquest edifici en aquestes condicions és una vergonya per a Barcelona, per a Catalunya i ho hauria de ser per a tot l'Estat"

"Avui aquí, davant la comissaria, reclamem al PSC i a l'actual ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, que compleixin". És l'exigència que avui Esquerra Republicana de Catalunya ha formulat en veu dels candidats per Barcelona Ester Capella i Ernest Maragall, per tal que l'Estat faci efectiu el traspàs de l'edifici que actualment ocupa la Jefatura Superior de la Policia Nacional a la Via Laietana per tal de reconvertir-lo en un espai de memòria democràtica i de record a les tortures que allà s'hi van produir durant el règim franquista.

Tant Capella com Maragall han recordat que ERC ha impulsat, des de fa 15 anys, la reivindicació de recuperar la comissaria com un espai de memòria democràtica. Tant el Congrés dels Diputats com l'Ajuntament de Barcelona han aprovat iniciatives d'Esquerra en aquest sentit, que han comptat amb els vots favorables dels socialistes i els comuns. "Malgrat això, l'edifici de Via Laietana continua sent utilitzat com a caserna", ha emfatitzat Capella.

"Els traspassos depenen de Miquel Iceta, per tant, exigim que compleixi amb els compromisos assolits i que traspassin a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona aquest espai i la còpia de l'arxiu històric", ha continuat Capella. En el mateix sentit s'ha pronunciat el líder republicà al consistori barceloní, Ernest Maragall, assegurant que el "socialisme d'Estat ha perdut la memòria".

"Exigim a l'Estat que no perdi la memòria, que recuperi la dignitat que no està exercitant i l'esma democràtica que diuen representar i no representen", ha insistit Maragall. Pel republicà, el manteniment d'aquest edifici com a caserna de la policia "és una vergonya per a Barcelona, per a Catalunya i ho hauria de ser per a tot l'Estat".

Tant Capella com Maragall han recordat la importància de no oblidar el passat i els fets que es van produir a l'edifici, titllant-lo del "més gran espai de tortures de Catalunya", i de reparar la memòria de les víctimes, així com a sensibilitzar les actuals i futures generacions per evitar que els fets es produeixin en un futur.

"ERC és la garantia perquè el nou govern sorgit de les eleccions tingui com una màxima prioritat integrar aquest immoble dins la xarxa d'espais de memòria democràtica gestionats pel memorial democràtic", ha sentenciat Capella.