Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra posiciona l’Ajuntament a favor de suspendre les regles fiscals també el 2022 per evitar “greus retallades”


Perplexitat dels republicans perquè el consum energètic als mercats municipals s’ha disparat sent-ne Barcelona Energia l’empresa comercialitzadora: “De què serveix comprar energia verda si consumim el doble d’energia?”
 

L’Ajuntament de Barcelona ha reclamat avui a l’Estat espanyol que el 2022 es mantingui la suspensió de les regles fiscals per tal de reprendre el camí de la gestió pressupostària eficient sense fer retallades, tal com contemplava la proposició d’Esquerra Republicana aprovada avui en comissió.

“Ens podem trobar en un escenari de greus retallades”, ha advertit el regidor d’Esquerra Jordi Castellana, que ha explicat que l’any vinent l’Ajuntament es pot trobar amb una situació delicada: “o retallades com el 2008 i debilitar serveis públics i augmentar desigualtats, o bé una sortida diferent, generant oportunitats per les classes treballadores i mitjanes”.

El text, que ha estat aprovat amb els vots favorables de tots els grups a excepció de l’abstenció BCN pel Canvi i en contra del PP, també insta l’Ajuntament a liderar, conjuntament amb la Generalitat i de la mà del major nombre de municipis possibles, a liderar una reforma de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. També preveu una revisió i millora del model de finançament local.

“Cal refer la Llei d’Estabilitat Pressupostària per sortir del paradigma de l’austeritat i aprofitar ja no només la situació que vivim ara, sinó de forma estructural”, ha insistit Castellana.

Consum elèctric disparat als mercats municipals, amb Barcelona Energia com a comercialitzadora

Esquerra, en forma de pregunta, ha abordat també el tema de la despesa energètica als mercats municipals, que en alguns casos s’ha multiplicat per 4 o per 5, com ara al Mercat de Sant Antoni. Els republicans han qüestionat l’eficiència energètica dels mercats i han manifestat la seva perplexitat perquè el cost s’ha encarit quan als 40 edificis dels mercats municipals és Barcelona Energia l’empresa comercialitzadora. “Aquest pas hauria de fer que la despesa baixés i que el consum fos més sostenible”, ha afirmat Castellana.

“Tampoc entenem que mercats recentment reformats siguin tant ineficients”, ha continuat el regidor: “de què serveix comprar energia verda si consumim el doble d’energia?”, s’ha preguntat. La pregunta concreta del grup republicà ha estat saber quina ha estat la diferència de la despesa per paradista de cada mercat municipal des dels darrers 5 anys.

A la comissió també s’ha presentat un prec, en aquest cas perquè el govern municipal es comprometi a actualitzar l’informe econòmic justificatiu de la taxa de terrasses, a causa de la nova realitat social i econòmica derivada de la pandèmia. “Cal fer-ho amb celeritat i per justícia cap a la ciutat”, ha afirmat Castellana, que ha volgut recordar que “la situació que viu la restauració es extremament complicada”.