Barcelona

Les Corts

Notícia

Màrius Serra presenta Tirant lo Blanc i recorda que el ‘no és no’ ja existia en temps de Joanot MartorellSant Jordi és a tocar i les ganes de regalar i rebre literatura es perceben al carrer. Les opcions de llibres són infinites; poesia, novel·la d’amor, tragèdia, drama... I per què no un clàssic?. Aquest dimarts 20 d’abril l’escriptor Màrius Serra ha presentat  una versió contemporània de la novel·la de Joanot Martorell Tirant lo Blanc al casal Josep Sunyol d’ERC les Corts. La iniciativa de l’acte ha estat de la Secretaria de les Dones d’ERC Les Corts. 

La regidora Elisenda Alamany , la secretària de les Dones d’Esquerra Barcelona, Marina Sánchez, i el mateix Màrius Serra han analitzat els personatges femenins del que es considera el llibre més rellevant i internacional de la literatura catalana.

Serra ha fet un repàs dels principals personatges femenins de la novel·la a partir de fragments de l’obra. Carmesina, Plaerdemavida, Estefania i la Viuda Reposada han estat les protagonistes d’aquesta presentació. Màrius Serra ha recordat als assistents a l’acte, i als que l’han seguit des de casa, que eslògans tan actuals com el ‘no és no’ ja apareixien a Tirant lo Blanc.

Un cop acabada la presentació dels personatges femenins, Elisenda Alamany i Marina Sánchez s’han afegit al debat; ambdues han compartit la seva passió per aquesta novel·la i han coincidit en afirmar que al Tirant li tocava una actualització. Un altre punt de consens entre les dues ponents ha estat que els personatges femenins de l’obra formen part de l’esfera privada del protagonista i, en canvi, els personatges masculins són a l’esfera pública. Un cop acabat l’acte, Màrius Serra ha signat exemplars del seu llibre.
 
Els quatre itineraris del ‘Tirant’ de Serra

L’actualització de la novel·la inclou la versió completa i quatre itineraris de lectura, explicats també al pròleg, i marcats dins de l'edició al marge amb petits símbols. El primer itinerari que proposa és una lectura del "Tirant essencial", fins al capítol 28, i comporta llegir el 58%.

Dos itineraris més tracten sobre Eros i Tànatos: si la icona del cor implica els episodis amorosos (el 19% de la novel·la), el símbol de l'espasa condueix de la mà de Tànatos per un 20% de la història amb les lluites i l'acció bèl·lica.

El quart itinerari és una proposta d'una lectura amb el símbol dels diamants, un tast que inclou nou dels 487 capítols i que és "com llegir un llibre de contes". És a dir, textos absolutament "emblemàtics de la novel·la", i força inoblidables.