Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC proposa tornar al consens de l’Ordenança de terrasses quan acabi el període d'excepcionalitat


Els republicans creuen que l’obertura dels comerços en diumenge s’allunya del "model Barcelona” i demanen una pròrroga de tres mesos abans d’aplicar la mesura

Sobre el porta a porta a Sant Andreu, ERC demana flexibilitzar-ne els horaris de recollida i acollir una major participació del veïnat al projecte

“Excepcionalitat no és el mateix que permanència”, ha avisat la portaveu adjunta d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, en referència a l’ampliació de les terrasses de la restauració, després que el govern municipal ha assegurat que “han vingut per quedar-se”

En una roda de premsa aquest dilluns, la regidora ha anunciat que ERC portarà a la propera comissió d’Ecologia i Urbanisme un prec per demanar tornar al consens de l’Ordenança de terrasses anterior a la pandèmia quan s’acabi l’excepcionalitat. “Al maig de 2020 vam decidir donar oxigen a la restauració baixant les terrasses a la calçada. Allò va ser en un moment d’excepcionalitat perquè el sector estava patint molt, però quan aquest període passi s’ha de reestablir l’ordenança anterior”, ha explicat Alamany. 

En aquest sentit, la regidora ha afirmat que als republicans els preocupa la posició del govern municipal respecte a aquesta qüestió, si bé ha apuntat: “Del PSC no ens sorprèn, però sí dels Comuns”. Segons Alamany, és un nou mal símptoma del govern Colau-Collboni, que està mancat d’un projecte capaç de liderar la ciutat. “Ho veiem també amb la qüestió de l’Aeroport o de l’Hermitage”, ha afegit la regidora, a més d’assegurar que “veurem els Comuns amb moltes dificultats per defensar un projecte clar de ciutat a partir d’ara”.

L’obertura dels comerços en diumenges i festius

Sobre l’anunci del govern municipal d’obrir els comerços els diumenges i festius abans de 2022, Alamany ha considerat que “com a defensors del comerç de proximitat, creiem que aquesta mesura pot afectar els negocis de fora de les zones turístiques de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana”.
La regidora ha assegurat: "Davant la inactivitat del govern Colau-Collboni, entenem que els comerciants s’hagin posat d’acord en tirar endavant la proposta, però cal més consens en una qüestió com aquesta ja que és una decisió clau que afectarà la ciutat en els pròxims anys i marcarà quin model tindrem”. Per això, ha anunciat que ERC presentarà una proposició a la comissió d’Economia perquè s’apliqui una pròrroga de tres mesos de l’actual regulació dels horaris comercials i, que abans que acabi aquest termini, se sotmeti a votació del Consell Plenari de l’Ajuntament.

‘Porta a porta’ a Sant Andreu

ERC també portarà una proposició a la comissió d’Ecologia i Urbanisme a favor de flexibilitzar els horaris de recollida del ‘Porta a porta’ a Sant Andreu, i d’implicar-ne amb major mesura el veïnat de Sant Andreu davant “l’evident manca de diàleg” del govern municipal. 
Alamany ha explicat que els republicans estan a favor de projectes com aquest: “Estem en marges de reciclatge molt per sota del que tocaria, però les propostes no es poden parlar en un despatx i després aterrar-les sense mantenir diàleg amb els barris i districtes”. 
Malgrat això, la regidora també ha considerat que el govern municipal no ha après res de la resistència que ha aixecat a Sant Andreu i ha avisat que, si l’executiu no canvia d’actitud, a altres barris i districtes podria passar el mateix. 

Altres iniciatives

Pel que fa a d’altres iniciatives, la portaveu adjunta d’ERC a l’Ajuntament també ha explicat que a la comissió de Drets Socials presentaran un prec per exigir al govern municipal que “d’una vegada per totes” actuï a les finques d'habitatge municipals que estan malmeses des de fa temps, a Ciutat Vella, i que pateixen problemes de seguretat.

Quant la comissió de Presidència, els republicans presentaran una proposició perquè els ajuntaments tinguin “plena autonomia” per convocar consultes locals a través de la modificació de l’article 71 de la llei reguladora al Congrés dels Diputats. Alhora, presentaran un prec perquè la Guàrdia Urbana “posi al dia” els seus professionals sobre com actuar davant dels VTC, i també una Declaració Institucional per condemnar les agressions homofòbiques a Barcelona després que “malauradament han augmentat en les darreres setmanes”.