Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC reclama rehabilitar amb urgència els edificis municipals malmesos de Ciutat Vella


Els republicans critiquen que la deixadesa en aquests immobles hi ha afavorit les ocupacions per fer-hi activitats delictives i, en conseqüència, situacions conflictives i d’inseguretat que pateix el veïnat

Esquerra Republicana ha reclamat avui al govern municipal agilitzar el manteniment i rehabilitació del parc d’habitatge públic a Ciutat Vella. En un prec a la comissió de Drets Socials, que l’executiu ha acceptat, els republicans han demanat que l’Ajuntament es “comprometi a prioritzar els edificis amb situacions d’inseguretat, insalubritat i inaccessibilitat, establint un calendari real i obrint una línia directa amb el veïnat afectat”.

“La falta d’un manteniment de mínims comporta una degradació dels edificis que acaba provocant situacions de conflictivitat; per tant, cal un bon manteniment per part de l’administració, perquè això té una funció preventiva que cal preservar”, ha afirmat la regidora Eva Baró.

Al mateix prec hi ha intervingut la regidora Marina Gassol, que ha posat l’exemple d’edificis municipals de Ciutat Vella en estat de degradació, com ara el del C/ Nou de la Rambla 39: “Fa dos anys hi van començar les ocupacions delictives de pisos on s’hi trafica amb drogues”, ha assegurat. D’altres edificis en situacions problemàtiques, ha afirmat, són els del C/ Hospital 116, C/ del Call 60 o C/ Om 9.

“Ja sabem que amb rehabilitació i manteniment no s’arreglen tots els problemes, però representen un gran pas. Cal que les famílies deixin de tenir sensació de deixadesa institucional i cal que el govern municipal faci la seva feina”, ha sentenciat Gassol.
 
*Suport de l’Ajuntament al sector del llibreter de vell*

Esquerra també ha presentat una proposició per impulsar el sector de llibreter de vell des de l’Ajuntament. “En pocs anys, 8 llibreries històriques han tancat i n’hi ha 10 que ara només venen ‘online’: és de justícia que presentem aquesta proposta després d’anys de dificultats per al sector, especialment aquest últim per la pandèmia”, ha explicat la regidora Gemma Sendra, que ha presentat la proposició.
“El sector del llibreter de vell és l’encarregat de recuperar patrimoni i de salvar edicions que estan a punt de desaparèixer, per això dona caràcter al sector literari de Barcelona i a la ciutat en el seu conjunt”, ha reivindicat.

La proposició engloba diverses mesures com ara  la compra de llibre històric per part del Servei d’Adquisició Bibliotecària (SAP) del Consorci de Biblioteques de Barcelona, per tal de reposar obres del catàleg perdudes o deteriorades, o reconèixer la condició de professionals del sector cultural als paradistes del Mercat Dominical de Sant Antoni.
 
*Reforçar la prevenció dels trastorns de conducta alimentària*

Els republicans han presentat també un prec amb l’objectiu de prevenir els trastorns de conducta alimentària de les joves, que s’ha vist agreujat arran de la pandèmia. “Els i les especialistes ens adverteixen que els casos s’han doblat, que els perfils de les pacients son cada cop més joves i que, si abans perdien el 10%-15% del seu pes, ara s’estima que en perden el 30-35%”, ha apuntat la regidora Montse Benedí. Per això, ha reclamat al govern municipal que engegui una campanya coordinada amb les entitats per promoure un model d’oci saludable que tingui en compte la prevenció i educació quant als trastorns de conducta alimentària.