Barcelona

Grup municipal

Notícia

L'Ajuntament reclamarà la plena autonomia dels ajuntaments per convocar consultes a proposta d'ERC


Els republicans demanen més formació en VTC a la Guàrdia Urbana per garantir que es compleix la llei reguladora, evitar males praxis i aplicar sancions quan calgui

Esquerra Republicana ha defensat aquest dimarts que els ajuntaments disposin de plena autonomia per convocar consultes ciutadanes i, per tant, que no estiguin subjectes a l’autorització del govern espanyol.

La proposició, que ha estat aprovada a la comissió de Presidència amb els vots d’ERC, BComú i JxCat, en contra del PSC, i l’abstenció de la resta de grups, arriba després que el TSJC va declarar nul el reglament de Participació Ciutadana de 2017, que va ser aprovat per unanimitat al plenari. “No volem que es torni a qüestionar l’autonomia municipal de Barcelona ni la Carta Municipal de la ciutat” ha volgut deixar clar regidora Marina Gassol.

Per això, la proposició demana al govern municipal que insti l’executiu espanyol a presentar un projecte de llei al Congrés, en un termini de 6 mesos, per modificar l’article 71 de la Llei 7/1985, reguladora de les Bases del Règim Local, per permetre la celebració de consultes ciutadanes havent-hi prou amb el vot favorable de la majoria dels plens municipals i, per tant, sense necessitar “l’autorització del Govern de la Nació”.

“És un article molt arcaic, ‘desfassat’ i sense cap mena de sentit perquè relega els municipis a la tutela de l’estat mare. Cal parapetar bé les competències municipals, pensant no només en el marc legal, sinó també en el judicial, que sovint es dedica a quartar competències. Així que si no volem que es judicialitzi la política, cal que la política actuï”, ha afegit Gassol.

Encara sobre participació ciutadana, ERC també ha volgut fer palesa l’afectació que han patit els òrgans de participació dels districtes arran de la pandèmia, i per això ha preguntat al govern municipal sobre com s’hi està donant resposta a través de la Guia de Participació Ciutadana en Temps de Pandèmia. Cal recordar que aquest ens va ser crear el passat febrer precisament per fer front als problemes de participació.

Més formació a la Guàrdia Urbana pel compliment de la llei de VTC
Els republicans també han presentat a la comissió de Presidència un prec que demana concertar noves formacions periòdiques al cos de la Guàrdia Urbana sobre els Vehicles de Turisme amb conductor (VTC). D’aquesta manera, els i les agents podran fer un correcte seguiment del compliment del Decret Llei 4/2019 de la Generalitat que regula aquest sector i, controlar, inspeccionar i sancionar els VTC que no compleixin la normativa.
“Aquest prec és fruit del malestar del sector del taxi des de fa mesos i anys per la impunitat davant de certes males praxis d’algunes empreses de VTC. Amb més formació, la Guàrdia Urbana podrà fer complir de manera més estricta la llei reguladora de l’àmbit”, ha destacat Max Zañartu.

El PP s’oposa a condemnar les agressions LGTBIfòbiques
A la mateixa comissió, ERC havia proposat que l’Ajuntament signés una Declaració Institucional per condemnar les agressions LGTBIfòbiques -que en les últimes setmanes han augmentat a Barcelona-, però no ha sortit endavant per la negativa del PP a signar-la: cal la signatura de tots els grups municipals perquè les Declaracions Institucionals tirin endavant.