Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC força el govern municipal a posposar l’ampliació d’horaris comercials fins a finals d’any per valorar-ne l’impacte


“L’obertura de comerços en diumenges i festius demana un debat profund que no es pot solucionar en 15 dies i només per qüestions conjunturals, com és la pandèmia, sinó que cal un acord de ciutat”, ha assegurat el regidor Castellana
 

L’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda, a proposta d’ERC, a fer una pròrroga fins al 31 de desembre d’enguany per a l’actual regulació dels horaris comercials, per tal de poder valorar l’impacte real de l’obertura en diumenges i festius de maig a setembre, i que la nova regulació pugui ser finalment votada al Consell Plenari. La proposta ha estat aprovada amb els vots d’ERC, BComú i PSC, les abstencions del PP, BCanvi i la regidora no adscrita, i el vot contrari de JxCat i Cs.

ERC ha presentat aquesta proposició tenint en compte que la mesura representaria un canvi molt important en la política d’obertura comercial i pels efectes que podria tenir sobre la configuració de la ciutat i l’Àrea Metropolitana, alhora que després de constatar la manca de diàleg del govern municipal amb la totalitat d’agents i grups de l’oposició sobre aquesta qüestió.

“L’obertura d’horaris comercials és un debat profund que no es pot solucionar tenint en compte només les qüestions conjunturals, com és la pandèmia, sinó que cal un acord de ciutat, amb concertació amb tots els agents. Fins ara no hi ha hagut aquesta concertació, i això és un error del govern municipal”, ha afirmat el regidor Jordi Castellana avui a la comissió d’Economia i Hisenda.

Per als republicans, cal establir l’impacte real de la mesura a través de dades que ho justifiquin, que fins ara no han aparegut. “De debò només pel fet d’obrir els diumenges es generaran 3.200 llocs de treball, com ha dit el govern municipal? Cal definir l’àmbit territorial de la mesura, el número de diumenges que es permetrà l’obertura i determinar-ne els horaris”, ha afegit Castellana. En aquest sentit, també ha volgut deixar clar que “ERC no som favorables a la liberalització total d’horaris, i creiem que el més important és protegir el comerç de proximitat i el dret al descans dels treballadors i treballadores”. A més, ha recordat que cal tenir en compte la irrupció del comerç electrònic, que no entén de dies ni estacions de l’any concretes.

Afavorir la bonificació energètica
A la mateixa comissió, ERC també ha proposat un presentat un prec amb la mirada posada en l’eficiència energètica. El regidor Max Zañartu ha demanat al govern municipal que s’ampliï el termini de sol·licitud per a rebre la bonificació del 50% de l’IBI als immobles on s’hi hagin instal·lat plaques fotovoltaiques o sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

Flexibilitzar l’ICIO a les entitats sense ànim de lucre
ERC també ha defensat en un prec que les entitats sense ànim de lucre no hagin de fer front a la totalitat de l’ICIO, l’Impost sobre les Construccions, Instal·lacions i Obres, en cas que concorrin circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques o de foment de l’ocupació que justifiquin la declaració d’especial interès o utilitat municipal.