Barcelona

Grup municipal

Notícia

Maragall: “Som l’alternativa transformadora davant d’un govern municipal que ha lliurat Barcelona a l’Estat i al mercat”


Els republicans demanaran al plenari que el Port cedeixi a l’Ajuntament el sòl on s’hi hauria d’ubicar l’Hermitage
 
Sobre els indults, ha considerat que “és una primera forma de reconèixer el caràcter polític del conflicte”


El president del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, s’ha erigit aquest dimarts com a “alternativa transformadora” per a la ciutat davant d’un govern bicèfal, unit per l’única conveniència del poder, que és incapaç d’oferir una orientació positiva: “El govern municipal està format per una part que vol decréixer, els Comuns, i una altra que vol tornar al creixement al preu que sigui, el PSC. El resultat és un executiu sense projecte clar per a Barcelona”, ha assegurat.

Maragall ha lamentat que la capital catalana ja no sigui avui una ciutat que pot governar els seus recursos amb sobinaria, atesa l’abdicació del govern Colau-Collboni davant de l’Estat i el mercat: “Barcelona ha esdevingut objecte i no subjecte. Ha anat perdent perfil, s’ha afeblit. La ciutat no és avui partícip de les decisions que li afecten”, ha alertat, a més d’assegurar que “la transformació de la ciutat ja ha començat però que ara cal decidir qui la governa. Deixem que la governin el mercat i l’Estat? O fem que sigui Barcelona qui decideixi la transformació?”, s’ha preguntat. En aquest sentit, també ha assegurat que “no sabem qui mana a Barcelona i ens ho hem de preguntar. Hem de saber qui pren les decisions en nom nostre”.

El dirigent republicà també ha volgut fer una crida als actors econòmics i socials de la ciutat a treballar plegats per no repetir la fugida endavant després de la crisi de 2008 que va convertir el model-Barcelona en un de basat en el turisme, els salaris baixos i la desigualtat social.

En aquest sentit , ha alçat Esquerra Republicana com a millor garant per aconseguir-ho, i ha anunciat que de cara a la segona meitat del mandat, que ja ha començat, els republicans es presentaran “com una alternativa solvent, com una proposta més exigent amb el Govern de la ciutat, ara que constatem més que mai la distància de les nostres propostes i el que acaba passant”. De la mateixa manera, ha volgut deixar clar que ERC no es limitarà a fer d’espectador, com tampoc ho ha fet fins ara: “Seguirem proposant millores per a la ciutat. Entre créixer o transformar, triem transformar, i entre decorar i governar, triem governar”.

Cessió a l’Ajuntament del sòl del Port

Maragall també ha explicat que al plenari municipal que se celebrarà aquest dimecres a l’Ajuntament de Barcelona, el grup d’Esquerra Republicana hi presentarà una proposició per demanar que el sòl urbà del Port de Barcelona retorni a la ciutat. “Cal que la ciutat pugui decidir lliurement què es en aquest terreny”, ha assegurat.

El líder d’ERC a l’Ajuntament també ha volgut remarcar que en la qüestió de l’Hermitage, que s’ha allargat des de fa anys, “hi ha hagut deixadesa de funcions per part del govern municipal”.

Triple transformació per reimpulsar la ciutat

La recepta d’Esquerra Republicana per a la nova Barcelona que proposen, ha explicat Maragall, engloba tres transformacions: la urbana, l’econòmica i la social.

Pel que fa a la transformació urbana, el president d’ERC a l’Ajuntament ha afirmat que cal “crear, recrear i recuperar ciutat”: “Davant de l’urbanisme tàctic a discreció dels Comuns, i de la saturació del creixement dels socialistes, volem un urbanisme estratègic, que pensi en el bé col·lectiu”, ha afirmat. En aquest sentit, ha defensat ampliar voreres i espais per al vianant i baixar motos a calçada, entre d’altres mesures. Maragall també ha emplaçat a les institucions a treballar pel nord de la ciutat, ja que la ciutat “l’ha perdut”, en referència a l’impuls a l’eix Besòs-La Sagrera.

Quant a la transformació econòmica, Maragall ha volgut deixar clar que “No volem el creixement a qualsevol preu dels socialistes, ni el decreixement que proposen els Comuns. Volem un creixement intel·ligent, aprofitant tot el talent que té la ciutat i plantejant-nos on volem ser en 10 anys”.  En aquest sentit, ha explicat que “hi ha tres grans sectors que han de tenir un rol clau en l’ocupació: Salut, Educació i Nova construcció “.

La tercera pota de la transformació és la social, per a la qual ha volgut posar el jovent al centre: “El jovent ens marca el rumb, l’educació i la cultura són el fonament, la ciència és la resposta i el treball i els salaris en son la garantia. Articulem i enfortim el nostre sistema d’Universitats i centres de recerca, i posem al servei de la ciutat un gran projecte científic al Besòs”, ha demanat.

Els indults, primera forma de reconeixement del conflicte polític

Sobre la qüestió dels indults, Maragall ha assenyalat que “és una primera forma de reconèixer el caràcter polític del conflicte”, si bé també ha volgut remarcar que Esquerra Republicana seguirà lluitant per l’amnistia i l’autodeterminació.