Barcelona

Grup municipal

Notícia

Coronas: “El govern Colau-Collboni ha estat poc valent acceptant la imposició del bust del Rei”


  • Els republicans demanaran que  l’Estat condoni prop de 200 milions a l’Ajuntament de Barcelona per lluitar contra la Covid
 
  • Preguntaran a l’alcaldessa pel retard en el pagament de les subvencions a caus i esplais o a entitats com l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH)

El Grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona s’oposa que el bust del rei espanyol Felip VI torni a la sala de plens del consistori ja que així ho va decidir una majoria qualificada de dos terços al mandat anterior.
“Nosaltres tenim clar que els criteris democràtics han de prevaldre, però és evident que la justícia no pensa el mateix, ja que sempre posa l’Estat al davant”, ha afirmat el regidor portaveu d’ERC, Jordi Coronas. En aquest sentit, ha apuntat també contra el govern municipal: “És una actitud poc valenta de deixar la qüestió en mans dels serveis jurídics i acceptar la imposició”.
Coronas també ha volgut deixar que ni la monarquia ni l’actual rei representen Barcelona: “Felip VI no representa els valors d’aquesta ciutat. És una figura no volguda per una majoria qualificada dels barcelonins i barcelonines i creiem que no ha de tornar al salo de plens. La tradició republicana de Barcelona no és només actual: ve de molt lluny”, ha assegurat.
 
Exigir a l’Estat la condonació de queasi 200 milions a Barcelona
Coronas també ha presentat la proposició que Esquerra Republicana portarà al plenari d’aquest divendres, per la qual vol que Barcelona insti el govern espanyol a confonar els 3.000 milions -gairebé 200 en el cas de la capital catalana-, que són el resultat de les liquidacions negatives de 2020 i 2021.
“No estem d’acord que les administracions locals hagin de retornar aquests diners. Creiem que l’Estat ho ha de condonar tenint en compte com han sofert els ajuntaments, que han hagut de fer mans i mànigues per ajudar la població, especialment la més vulnerable davant del sotrac de la pandèmia”; ha assegurat el regidor portaveu.
Centrant-se en Barcelona, Coronas també s’ha preguntat que “què està fent el govern de l’Estat per Barcelona, sobretot tenint en compte que governen els mateixos partits aquí que a Madrid. Esperem que PSC i Comuns defensin els interessos de la ciutat i no els del govern de l’Estat a la nostra proposició”.
De la mateixa manera, ha explicat que la proposta també inclou un punt perquè el govern espanyol posi en disposició dels ajuntaments el total del fons COVID19 de 5.000 milions d’euros. “S’hi van comprometre, però encara no ens n’ha arribat ni un euro”, ha criticat.
 
Subvencions a caus, esplais i a l’Observatori contra l’Homofòbia
La portaveu adjunta, Elisenda Alamany, ha anunciat que els republicans preguntaran a l’alcadessa pel retard en el pagament de les subvencions a caus i esplais o a entitats com l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH).
“És una actitud injustificable del govern municipals: aportar recursos és el mínim que l’executiu de la ciutat hauria d’haver habilitat. No s’entén el menysteniment cap a aquestes entitats vitals ni l’abandó de la societat civil”, ha assegurat.
 
Allargar la moratòria de desnonaments
Encara sobre el plenari, Coronas també ha explicat que ERC hi presenta un prec per instar l’Estat que allargui la moratòria de desnonaments, que acaba a l’agost. “Si no ho fa, tindrem una tardor molt dura, perquè la situació no ha millorat i les famílies vulnerables continuen patint”, ha lamentat.
 
Elecció del nou Síndic
Sobre el procés per triar el nou Síndic de Greuges de Barcelona, Alamany ha criticat que la decisió no es prengui al juliol, com estava previst, i s’endarrereixi al setembre: “El mateix nus hi haurà d’aquí dos mesos que ara”, ha explicat.
A més, ha assenyalat que el problema “no és que hi falti consens entre partits, sinó entre els partits que formen el govern, i el seu silenci ho confirma”.
“El procés participatiu ja s’ha fet, el que ara s’estigui parlant als despatxos s’ha d’explicar molt bé. La por és que una decisió de ciutat com aquesta l’acabi prenent el PSC”, ha sentenciat.