Barcelona

Grup municipal

Notícia

Maragall: “L’Estat vol escanyar les finances locals i això no ho podem permetre, suposa un càstig a la ciutadania”


- Max Zañartu retreu a l’alcaldessa el retard en el pagament de les subvencions a l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) i a caus i esplais

- Els republicans s’oposen a la penjada del retrat de Felip VI: “Ens hi oposem per qualitat democràtica. Felip VI no representa els valors d’aquesta ciutat”, diu Coronas

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat al govern de l’Estat que no executi els prop de 200 milions d’euros que reclamen al consistori barceloní com a resultat de les liquidacions negatives de 2020 i 2021.

En una proposició d’Esquerra Republicana que ha estat aprovada amb els vots de BeC, PSC, Junts i Cs, el president del Grup Municipal, Ernest Maragall, ha volgut posar en valor la feina dels ajuntaments per fer front davant les conseqüències de la Covid: “L'Estat vol escanyar les finances locals i això no ho podem permetre, suposa un càstig a la ciutadania, El model actual hauria de garantir el principi suficiència financera i un context de recessió sobtada exigeix mesures excepcionals. Ara veiem com l'Estat reclama el model de finançament del 2020 i intenta traslladar als ajuntaments els problemes generats per les seves figures fiscals”.
 
El republicà també ha volgut destacar el lideratge d’Esquerra a les diferents cambres per flexibilitzar les regles fiscals i poder aplicar polítiques reals: “Això no és una declaració d'intencions. Cal decidir com governar el futur de la ciutat i Barcelona ha de liderar aquest canvi. Esquerra prendrà la iniciativa aquí, al Parlament i a Madrid”, ha assegurat Maragall així com també ha afirmat que es tracta d’un punt de partida per treballar acords de futur com el pressupost del 2022.

La proposta d’Esquerra també inclou un punt en què s’ha exigit al govern espanyol que posi en disposició dels ajuntaments el total del fons COVID19 de 5.000 milions d’euros que havia anunciat.


Subvencions a l’OCH i a les entitats
Al plenari, ERC també ha volgut preguntar a l’alcaldessa per l’endarreriment de les subvencions que havien de rebre els caus i esplais de la ciutat, alhora que d’altres entitats com l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH).

“El retard amb el pagament de les subvencions és sistèmic. No serveix de res el reconeixement del lleure si no va acompanyat de les accions per part de l'Ajuntament que permetin desenvolupar-lo amb garanties”, ha afirmat el regidor Max Zañartu.
 

Allargar la moratòria de desnonaments
Els republicans també han presentat un prec per instar l’Estat que allargui la moratòria de desnonaments, que acaba a l’agost, de forma indefinida.
En paraules de la regidora Eva Baró: “Ens preocupa la falta de model en emergència habitacional, no es pot gestionar administrant el dia a dia o amb reallotjament en pensions. La magnitud del problema exigeix que Barcelona tingui estratègia pròpia per això demanem que des del govern de Barcelona i de l'Estat allarguin de manera indefinida la moratòria de desnonaments. És qüestió de voluntat política”
 
 
El retrat del Rei al ple
Un altre dels temes d’aquest plenari, l’últim abans de l’estiu, ha estat la restitució del retrat de Felip VI al saló de plens, tal com ha dictat la justícia.
Per part d’Esquerra, Jordi Coronas s’ha oposat a la mesura i fent al·lusió a la tradició republicana de la ciutat:  “Ens hi oposem per qualitat democràtica. Felip VI no representa els valors d’aquesta ciutat. És una figura corrupta i no volguda per una majoria de dos terços del plenari i també dels barcelonins i barcelonines”, ha assegurat.

A més, ha criticat l’alcaldessa per escudar-se en els serveis jurídics per entomar la qüestió, sense donar la cara: "L'escenografia de la mascareta republicana el dia que torna a posar el retrat del rei no deixa de tenir un punt d'hipocresia. Sense discutir i batallar contra la imposició tal com ha fet aquesta ciutat sempre contra la monarquia".