Barcelona

Grup municipal

Notícia

El que se sumi en calçada recuperada que es compensi en voreres i places: la proposta d’Esquerra sobre terrasses


Els republicans demanen un informe de salut pública sobre els nivells de contaminació a les terrasses en calçada, denuncien manca de transparència i reclamen tenir en compte la perspectiva de gènere en la modificació de l’ordenança

Les demandes s’inclouen en un document de Consideracions Prèvies registrat avui per ERC i que exigeix que el procés per la nova ordenança es faci convocant la Comissió Tècnica de Terrasses i seguint un procés de participació

“Tot creixement de terrasses en espai recuperat a calçada ha de servir per alliberar espai públic consolidat i millorar-ne la seva accessibilitat”. És la proposta i alhora demanda que el grup municipal d’Esquerra Republicana ha fet avui per a la modificació de l’ordenança de terrasses que vol realitzar el govern municipal i que portarà a la comissió d’urbanisme el pròxim 14 de setembre, que pretén consolidar l’opció de col·locar terrasses en espai guanyat al vehicle privat en calçada. Els republicans, per tant, defensen que tot l’espai que se sumi en calçada com a terrassa es vegi compensat en voreres i places i així destinar més espai per als vianants i millorar l’accessibilitat.

“La privatització de l’espai públic ha de tenir límits. Tot creixement de terrasses en espai recuperat al vehicle privat ha de servir per alliberar i posar ordre a l’espai públic ja consolidat”, ha assegurat el portaveu dels republicans a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas. Esquerra ha registrat aquest matí el document de Consideracions Prèvies a la modificació de l’ordenança de terrasses, ja que el govern municipal vol “tirar pel dret” i realitzar-la sense comptar amb l’òrgan de participació i debat encarregat d’aquestes qüestions, la Comissió Tècnica de Terrasses. A més demanen que es compleixi amb la planificació, legalitat i ordenació de terrasses que el govern municipal va prometre en anunciar l’inici de les ampliacions de taules de forma temporal i durant la pandèmia per tal de fer-ho tenint en compte el respecte per l’ampliació de voreres i d’espai públic.

En aquest sentit, el document registrat demana “transparència” en el procediment de la modificació de la regla, i recorda que la pròpia ordenança contempla que l’òrgan de debat i participació per aquests propòsits és la Comissió Tècnica de Terrasses. “Al nostre entendre és en el si d’aquesta Comissió on s’ha de debatre la necessitat, o no, de la modificació”, ha declarat Coronas. “A hores d’ara la decisió d’iniciar aquesta modificació està envoltada d’opacitat”, ha criticat l’edil.

A més, Esquerra ha denunciat que el possible canvi en l’ordenança no hagi tingut en compte la perspectiva de gènere. “Com fa notar l’informe de gènere, no hi ha hagut participació de grups de dones en l’elaboració del projecte”, concreta el document presentat per Esquerra. “No s’ha incorporat la perspectiva de gènere a l’hora de dissenyar l’ordenació d’aquest espai urbà, i a hores d’ara no es garanteix la representació paritària ni en la Comissió Tècnica ni en la Ponència Tècnica de Terrasses”, ha reblat Coronas.
 
Informe de salut pública sobre la contaminació de les terrasses en calçada
Esquerra creu que és necessària la realització d’un informe de salut pública que validi que els nivells de contaminació en la ubicació de les noves terrasses en calçada no excediran els permesos i garantiran la salut dels seus usuaris i usuàries com s’ha fet també a les Superilles. “Aquesta nova ubicació, a més dels conflictes usuals que poden aparèixer en les noves implantacions, també pot comportar possibles riscos per a la salut dels usuaris i usuàries de les mateixes terrasses, que estaran situades a pocs centímetres de la calçada i per tant més exposades  a la contaminació dels vehicles que hi circulen”, ha dit Coronas.