Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra força que el govern de Barcelona augmenti els recursos per neteja i control de plagues


Els republicans critiquen la proposta d’ordenança de terrasses del govern i demanen compensar en vorera l’espai que es pugui guanyar en calçada, un informe sobre com pot afectar-les la contaminació i major transparència

Esquerra ha forçat avui que el govern de Barcelona dediqui més recursos i personal per millorar la neteja i el control de plagues davant el “deplorable” estat de la ciutat. Després que els republicans denunciessin fa pocs dies que la ciutat està “bruta i deixada”, han aconseguit el suport majoritari del consistori per millorar la situació i el manteniment de l’espai públic mentre no entri en vigor la nova contracta de neteja. “La ciutat no pot esperar fins el març del 2022: la ciutat té un pressupost rècord i cal posar els diners on toca abans de deixar-los escapar i aquesta és una necessitat urgent”, ha afirmat el regidor d’Esquerra Jordi Coronas.

En concret, la proposició d’Esquerra demanava els reforços en personal i mitjans necessaris per aconseguir un espai públic “en les condicions de salubritat necessàries”, així com un “reforç i millora” de la planificació del control de plagues. A més, el text aprovat també exigeix “una auditoria urgent” del manteniment de l’espai públic “lligat a una bateria d’intervencions urgents per tal de retornar-lo als nivells de seguretat i manteniment necessaris”.

“Demanem que el govern passi del reconeixement del problema als fets”, ha continuat Coronas. El regidor ha recordat que aquest estiu Barcelona també ha tingut un problema de control de plagues i de manteniment de l’espai públic i de parcs urbans. “La ciutat en sí mateixa està donant una imatge de deixadesa absoluta perquè està deixada”, ha reblat Coronas, que ha demanat “una auditoria urgent per valorar el manteniment de l’espai públic que vagi acompanyades d’una bateria d’actuacions urgents”.

Esquerra s’absté en el primer tràmit de la modificació de l’ordenança de terrasses, criticant la proposta del govern

Que l’espai que es guanyi amb les terrasses en calçada es compensi a les voreres, que el govern realitzi un informe de salut pública sobre l’impacte de la contaminació a les terrasses al costat del trànsit rodat i un augment de la transparència en la modificació de la norma per part del govern. Són les tres exigències que Esquerra Republicana ha fet avui sobre la modificació de l’ordenança de terrasses que avui ha passat el primer tràmit a l’Ajuntament, amb l’abstenció dels republicans.

“Qualsevol modificació ha de ser per guanyar espai públic, perquè la privatització de l’espai públic té uns límits i amb la modificació que proposen els estem traspassant clarament”, ha criticat el republicà Jordi Coronas. L’edil ha titllat la proposta del govern com “la iniciativa de Jaume Collboni” i ha acusat els socis del govern de “no aclarir-se”.

Coronas també ha posat el focus en la necessitat de realitzar un informe de salut pública sobre el fet que una persona pugui estar asseguda a pocs metres d’un carril de circulació durant una o dues hores. “Aquesta modificació afectarà centenars, sinó algun miler de terrasses que estaran al costat del trànsit rodat, fem aquest informe”, ha insistit. A més, el regidor ha demanat major transparència per part del govern i que obri la participació d’entitats, actors implicats i la comissió tècnica de terrasses per tal de modificar l’ordenança.

Finalment, el regidor Max Zañartu ha realitzat un prec per aturar el desplegament de la segona fase del porta a porta a Sant Andreu fins que els problemes i deficiències detectats a la primera fase estiguin resolts. “Si els elements que vam veure que fallaven no estan resolts per l’inici de la segona fase, esperin i quan estigui resolts, que s’apliqui amb més garantia”, ha afirmat Zañartu. El mateix regidor ha exigit que l’Ajuntament insti l’Estat i a Renfe a recuperar els serveis ferroviaris de llarga distància suprimits durant la crisi de la Covid.