Barcelona

Grup municipal

Notícia

El govern Colau-Collboni es nega a aplicar més mesures contra l’incivisme tal com exigeix ERC


Jordi Coronas: “Avui sortim d’aquí amb una taula proposada pel govern, però els veïns els diran que ja n’han fet 15 o 20 i el problema continua sense resoldre’s” - Els republicans demanaven, entre d’altres, prohibir la venda d’alcohol des de les 22h i que les begudes no fossin visibles des del carrer o augmentar la presència de la Guàrdia Urbana als carrers i places

El govern de Barcelona no aplicarà més mesures per tal de lluitar contra el problema de l’incivisme a la ciutat, tal i com li reclamava Esquerra Republicana. El govern format per Comuns i PSC ha votat en contra de la proposició dels republicans que plantejava una bateria d’actuacions urgents per tal d’afrontar la problemàtica, com ara la prohibició de la venda alcohol d’alta graduació i cervesa freda a partir de les 22h a les botigues d’alimentació, i que a més les begudes no puguin ser visibles des del carrer, o un augment de la presència de Guàrdia Urbana a carrers i places.

“El fenomen de l’incivisme és massiu a moltes parts de la ciutat, i no és un problema conjuntural, sinó estructural i que ve de lluny”, ha afirmat el republicà Jordi Coronas, qui ha lamentat el vot en contra de l’executiu municipal. “Avui sortim d’aquí amb una taula proposada pel govern, però els veïns els diran que ja n’han fet 15 o 20 i el problema continua sense resoldre’s”, ha insistit.

“Cal un punt d’inflexió: una actuació decidida, persistent amb el temps, coordinada i transversal”, ha continuat Coronas, que ha recalcat que les propostes dels republicans no són només seves, sinó que “estan parlades i consensuades amb plataformes i entitats veïnals que pateixen dia rere dia tots aquests problemes”.

El text d’Esquerra plantejava les següents mesures:
  • Definir els àmbits d’actuació com “Zones Preferents d’Actuació per Garantir el Descans i la Convivència Veïnal” (ZARE)
  • Reforçar la presència de Guàrdia Urbana durant un període mínim de 6 mesos amb dispositius de saturació policial i sancions administratives tal com determinen les ordenances municipals.
  • Instal·lar sonòmetres a les places i recorreguts de pas nocturns habituals, així com corresponsabilitzar els gestors de locals amb terrassa o d’oci nocturn dels excessos generats en els seus espais.
  • Acompanyar les accions d’una campanya de comunicació de gran difusió als mitjans de comunicació i amb senyalització específica en les Zones Preferents d’Actuació, indicant de manera clara les activitats no permeses i el volum de soroll màxim acceptat i l’import de la sanció que li correspon a cada infracció.
  • Crear un espai d’informació, comunicació i mediació amb els veïns, veïnes i entitats de les zones ZARE. Implementar un dispositiu de neteja específic de l’espai públic en l’horari de tancament de les activitats permeses i aplicar mesures de pressió i sanció a la venda ambulant de begudes alcohòliques.
Més implicació de l’Ajuntament per ajudar a l’evacuació d’afganesos

A la comissió de Presidència, Esquerra també ha presentat un prec per tal que l’Ajuntament constitueixi una taula amb població barcelonina d’origen afganès per ajudar-los en la tramitació de l’evacuació dels seus familiars. “Demanem que es posi en marxa l’acompanyament social i psicològic de l’administració local per assessorar la ciutadania barcelonina d’origen afganès sobre els tràmits corresponents per a l’evacuació dels seus familiars”, ha dit la regidora Eva Baró.
A més, el prec, que ha estat acceptat pel govern municipal, l’insta a reactivar els mecanismes en acció internacional dels que disposa per, des d’una governança multinivell, fomentar polítiques de refugi, com ja va fer el 2015. “Davant el drama humanitari cal que totes i tots ens hi aboquem”, ha finalitzat Baró.

Esquerra per la prohibició dels Bicitaxis

A la comissió també s’ha debatut la prohibició dels BiciTaxis, postura que ha defensat Esquerra i que també el govern municipal ha avalat després d’una pregunta formulada pel regidor Max Zañartu, que ha titllat aquests vehicles de “problema social” per les condicions precàries dels seus treballadors i per la sinistralitat que suposen, amb sobrecàrregues de les seves bateries incloses.