Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona impulsarà una revolució de l’autogestió energètica a proposta d’Esquerra


Els republicans exigeixen a l’alcaldessa protegir els establiments emblemàtics de la ciutat
 

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, a proposta d’Esquerra Republicana, instar el govern municipal a reorientar la política comercial de Barcelona Energia i a prioritzar-hi l’autogestió. “Barcelona Energia pot servir de palanca de l’autoconsum, així que faríem bé d’anticipar-nos i posar-nos a liderar en aquest àmbit”, ha assegurat Zañartu, que ha recordat que fins ara l’entitat s’ha caracterizat per la venda d’energia que no ha estat produïda per ella mateixa.

La proposició, que ha tirat endavant gràcies als vots a favor del govern municipal i Junts per Catalunya, i l’abstenció de Ciutadans, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita, també ha incorporat una petició al govern de l’Estat perquè reguli les comunitats energètiques a través de l’ampliació de la distància de producció, tal com contempla la normativa europea.

“Tenim una mala notícia: les mesures que ha anunciat l’Estat no serviran per reduir el preu de l’electricitat. Davant d’això, proposem donar eines a la ciutadania per reduir la factura del llum i creiem que invertint en autoconsum ho podem fer possible”, ha apuntat el regidor republicà Max Zañartu. En aquest sentit, ha volgut recordar que actualment l’autoconsum compartit només es pot fer a baixa tensió i en un radi de menys 500 metres i per això ha defensat la regularització: “Si regulem les comunitats energètiques, aquests 500 metres s’amplien i es podrà fer no només a baixa tensió sinó que també a mitja”.

Protegir els establiments emblemàtics

Al mateix plenari, Esquerra Republicana farà una pregunta a l’alcaldessa amb la mirada posada a la protecció dels comerços emblemàtics arran del tancament de la bicentenària ‘Herboristeria del Rei’, a Ciutat Vella.

La regidora Marina Gassol, que farà la intervenció per part dels republicans, recordarà altres negocis històrics que han tancat darrerament les portes, com El Indio, l'Ingenio o can Xancó, per lamentar “l’agònic degoteig d'establiments que escriuen la història de la nostra ciutat i que ara es veuen obligats a tancar".
 
Al prec, Gassol instarà el govern municipal a fer “una atenció individualitzada dels establiments perquè aquests tancaments no agafin per sorpresa i, en cas que detectin hipotètics tancaments, que l’executiu pensi a temps en un relleu, com seria comprar l’establiment o bé mediar entre propietari i llogater”.

Crida a la implicació de l’Ajuntament en el conflicte afganès

Els republicans també volen retreure al govern Colau-Collboni la limitada implicació que consideren que han tingut en el conflicte afganès.

En aquest sentit, presenten un prec perquè l’alcaldessa, que és alhora enviada especial per a les relacions de les ciutats amb l’ONU, insti l’Estat a fer un dispositiu per generar visats electrònics exprés perquè població afganesa es refugiï a Europa, sobretot dones, col·lectius LGTBI, artistes, activistes, acadèmiques i polítiques.

El prec també inclou que l’Ajuntament ampliï l’ajuda a les ONGs que treballen a l’Agfanistan i doni suport a les accions organitzades en aquest àmbit per la societat civil barcelonina.