Barcelona

Sants-Montjuïc

Notícia

XXVI PREMIS NACIONALS PRESIDENT LLUÍS COMPANYS


La militància de Sants Montjuïc, després d’estudiar i debatre les candidatures presentades, va votar el 20 de juliol presencialment amb mesures Covid-19 a la Lleialtat Santsenca els premiats de la XXVI edició dels Premis Nacionals President Lluís Companys.

Van sortir elegits els següents:

ASSOCIACIÓ EL COR CANTA
Entitat presidida per Sigfrid Quer Riera, innovador i amb voluntat d’àmplia participació. Integra 150 membres, tant principiants com professionals.
Des de I ‘any 2019 ha estrenat quatre obres de compositors de reconegut prestigi (Albert Guinovart, Josep Vila i Casanas) i de joves (Gerard Lopez i Angel Pérez).
Per I ‘any 2022 ha encarregat una Missa per la Pau a Salvador Brotons.
Es impulsor d'un concurs internacional de composició d'obres per a cor i orquestra que s'han de basar en textos de poetes catalans. Fins el moment ha estrenat obres de Joan Maragall, Joan Salvat Papasseit, Jacint Verdaguer i Miquel Desclot.

JORDI CUIXART
Com a president d'Òmnium Cultural, des de I ‘any 2015, s'ha centrat a eixamplar la majoria social sobiranista, tot mantenint un programa on la llengua i la cultura catalanes son els eixos per vertebrar la cohesió social.
Impulsor d'incomptables iniciatives i campanyes es una de les cares mes visibles del moviment independentista català, fet pel qual fou condemnat pel Tribunal Suprem de I ‘estat espanyol, a 9 anys de presó i d’inhabilitació.
Durant el judici va manifestar "ho tornarem a fer", la condemna el va tancar a la presó però no li va treure la llibertat.

JOSEP CARRERAS
Tenor, nascut a Sants I ‘any 1946, es fill d'un professors que va lluitar per la República. Tota la família va patir la repressió després de la guerra.
La seva formació musical es va iniciar a I ‘Orfeó de Sants.
En la seva inigualable trajectòria professional ha actuat en els principals teatres d'arreu i els festivals mes prestigiosos del mon, ha interpretat mes de 60 papers diferents, mes de 600 cançons i incomptables gravacions.
L'any 1988 va crear la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia, entitat amb presencia a Catalunya, Estat Units, Suïssa i Alemanya.

MARTA ROVIRA I VERGES
Nascuda a Vic, es militant d'ERC des del 2005. Al 26e Congres Nacional (2011) va ser elegida
secretaria general del partit.
Ha estat Diputada al Parlament de Catalunya des del desembre de 2012 fins la seva renuncia I ‘any 2018.
Plenament compromesa per la llibertat de Catalunya i el seu progrés social. Ha patit la repressió i l‘any 2018 va iniciar el seu exili.
La Marta es defineix tant pel seu compromís amb la llibertat de Catalunya, com per la seva tasca per impulsar la presencia de la dona en la política catalana i el servei al país en tot moment i en qualsevol circumstancia.

FUNDACIÓ CAVALL FORT
Des del mes de desembre de I ‘any 1961 la revista Cavall Fort ha desplegat la seva tasca: "Ser una revista adreçada al públic infantil i juvenil, feta en català,. Divertida i interessant, amb un contingut i una presentació de màxima qualitat, que ajudi els seus lectors a adquirir el gust per la lectura, els desvetlli la curiositat pel mon que els envolta, els estimuli la creativitat i sigui, en definitiva, un element de lleure actiu, creatiu i enriquidor".
L'any 1963 va crear els Premi Cavall Fort. Paral·lelament la fundació ha impulsat clubs de lectors, cinema en català, exposicions, col·laboracions amb biblioteques entre moltes altres activitats.

FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS I COMISSIONS DE CARRERS DE LA FESTA MAJOR DE
SANTS
Creada l'any 1958, va desaparèixer I‘any 1970 i va tornar el 1984 amb tota la força de la Festa Major.
La federació agrupa els carrers i places del barri que participen directament en la festa.
Per Sant Bartomeu, els carrers i les places es guarneixen, totes les veïnes i veïns gaudim de la cultura popular que trobem arreu: ofrenes florals a Sant Bartomeu, cercaviles, traques, balls populars, correfocs i concerts tenen un moment culminant en I‘entrega dels premis als carrers.
Visca Sant Bartomeu, Visca Sants, Visca Catalunya Lliure!

LLUÏSA ERILL
Lluïsa Erill i Albajes, es nascuda i veïna d'Hostafrancs. Balladora de sardanes, es mestra de català a I‘Escola Joan Pelegrí al mateix barri.
Des de 2010 es la presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, que aplega mes de 310 entitats.
Ha col·laborat amb Barcelona Decideix, i amb moltíssims altres moviments, plataformes i entitats independentistes.
Compromesa amb el país, no perd oportunitat de reivindicar els nostres drets lingüístics, histories, culturals i polítics.
 Darrerament s'ha convertit en la mes ferma demandant de la fi de la repressió i del dret d’autodeterminació del poble català.

ESBART CIUTAT COMTAL
El 1959, inicia la seva activitat al barri de Sants. Durant la dictadura, fer esbart o pertànyer a qualsevol entitat cultural suposava una sèrie d'inquietuds com assistir a classes de català, representar obres teatrals, organitzar excursions a llocs culturalment emblemàtics.
Durant els 62 anys, I‘activitat humana, artística i cultural de I‘esbart ha estat caracteritzada per I‘empenta i el coratge.
El treball sempre discret i rigorós els ha permès crear obres com Eulalia, obra que enalteix els valors de fidelitat, llibertat i creença en les pròpies conviccions o recuperar el Ball de Rams d'Hostafrancs pel barri.

L’acte es celebrarà el divendres dia 22 d’octubre a les 19:00 hores al Teatre de Sants, carrer d’Antoni de Campmany, 72. Per assistir caldrà reserva prèvia al telèfon 687 001 159 ó bé via WhatsApp, abans del dia 12 d’octubre.