Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC reclamarà al govern PSC-Comuns que defensi l’autonomia de Barcelona i preservi el 30% d’habitatge social sense compensació


Els republicans demanaran a l’alcaldessa que aconsegueixi la reconversió de la comissaria de Via Laietana en un centre de memòria tal com va aprovar el Congrés
 

Esquerra Republicana reclamarà al govern municipal de Comuns i PSC que defensi l’autonomia de Barcelona en política de mobilització d’habitatge en sòl urbà, tal com es va aprovar l’any 2018 en la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), i que ara estaria en perill per la nova llei estatal d’habitatge.

Segons planteja aquesta nova llei, els ajuntaments que obliguin els promotors d’habitatge de nova construcció a dedicar un 30% de pisos a ús social, hauran de ser a canvi compensats. Per contra, l’MPGM aprovat pel consistori  barceloní el 2018 i per una àmplia majoria (el 80%), no contempla aquesta compensació.

Davant d’això, ERC demanarà en una proposició a la comissió d’Ecologia i Urbanisme mantenir el ‘model barceloní’ en polítiques d’habitatge tot instant els partits de govern, PSC i Comuns, a exigir als seus companys de l’executiu espanyol que respectin l’aplicació del MPGM tal com va ser aprovada per l’Ajuntament.

“L’aplicació d’aquesta mesura no vulnera les competències legislatives de rang superior, ja que dona compliment a objectius definits en les legislacions de sòl, d’urbanisme i d’habitatge, vinculades als principis de desenvolupament territorial i urbà sostenibles i pel dret a l’habitatge digne”, ha assegurat la regidora republicana Eva Baró.

La comissaria de Via Laietana, nou espai de memòria

A les comissions d’octubre, el grup d’Esquerra també instarà l’alcaldessa Ada Colau a exigir al govern de l’Estat a través d’una carta a donar compliment a la proposició no de llei aprovada al Congrés l’any 2017 per la reconversió de la prefectura de Via Laietana en un centre de memòria, i que ho faci en un màxim de 6 mesos.

La proposició, que serà presentada a la comissió de Presidència, també vol condemnar els anuncis sorgits darrerament des dels organismes de l’Estat anunciant que no es donarà compliment a la reconversió aprovada: “Constatem la nostra sorpresa i indignació per les declaracions dels ministres Grande-Marlaska i Bolaños anunciant l’incompliment, i rebutgem enèrgicament la qualificació de la comissaria com a ‘símbol de servei públic’ per part del secretari d’estat de seguretat, Rafael Pérez Ruiz, perquè és un menyspreu a totes les persones víctimes de tortures”, ha afirmat el regidor portaveu Jordi Coronas.

Retallades a l’aportació al Fons Català de Cooperació

També a Presidència, els republicans preguntaran al govern municipal per la retallada del 40% en l’aportació de l’Ajuntament al Fons Català de Cooperació i Desenvolupament (FCCD), que va ser anunciada per sorpresa pel president del Fons després de rebre el comunicat de l’Ajuntament. “No entenem aquesta retallada després que a l’acord de pressupostos de 2021 va ser aprovada una partida de 95.000 euros. Demanem al govern municipal que doni compliment a l’acord que vam arribar”, ha destacat la regidora i portaveu adjunta Elisenda Alamany.

Altres iniciatives

Comissió Drets Socials
-          Convertir centres escolars en centres de transformació energètica (Proposició)
-          Ajuts per a l'emancipació i informe sobre Habitatge per als joves (Prec)
-          Presentació de la Diagnosi d'accessibilitat de la ciutat (Prec)
Comissió Urbanisme
-          Elaborar Pla Director de l’espai públic de Ciutat Vella (Proposició)
-          Creació d'una assemblea ciutadana pel Clima que assumeixi les funcions de la Taula per l'Emergència Climàtica (Prec)
-          Mesures que ha pres l'Ajuntament per preservar la Torreta del Putxet, enderrocat parcialment (Pregunta)
Comissió Presidència
-          Mantenir el format híbrid dels òrgans participatius dels districtes per garantir la participació (prec)
Comissió Economia
-          Programa de suport a les Pimes en matèria d’autoconsum energètic (Proposició)
-          Pla d’usos dels districtes que inclogui comerços especialitzats (Pregunta)
-          En quina situació es troben els ajuts del Reactivem Barcelona, de la convocatòria que es va tancar el juliol? (Pregunta)