Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC força el govern PSC-Comuns a blindar la mesura del 30% d’habitatge sense compensació


Els republicans també demanen la creació d’una Assemblea Ciutadana pel Clima a Barcelona que serveixi de revulsiu per avançar cap a la transició ecològica
 

Barcelona exigirà al govern de l’Estat que respecti el ‘model Barcelona’ d’habitatge protegit i apliqui la Modificació General del Pla Metropolità (MPGM) a la ciutat tal com va aprovar l’Ajuntament el 2018 i, per tant, sense efectuar cap compensació als promotors d’habitatge que són obligats a dedicar el 30% de pisos a l’ús social.

Aquest posicionament ha estat resultat dels vots a favor dels grups de govern, PSC i Comuns,  a una proposta presentada per Esquerra Republicana després de saber-se que el govern espanyol pretén incloure aquesta compensació a la futura Llei d’Habitatge, i que hauria de ser assumida pels mateixos ajuntaments. Pel que fa a la resta de grups, Junts s’ha abstingut a la proposta, i Cs, PP, BCanvi i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

“La compensació als promotors és una esmena a la totalitat a la mesura que vam aprovar a Barcelona. Nosaltres ens creiem Barcelona i per tant ens creiem la seva autonomia i potestat de decidir les seves polítiques en els àmbits que vulgui, també en habitatge, per defensar l’interès general. I aquesta mesura que proposa el govern de l’Estat només protegeix els interessos del sector immobiliari”, ha afirmat la regidora Eva Baró, que ha presentat la proposició a la comissió d’Ecologia i Urbanisme. A més, ha volgut recordar que a l’acord de pressupostos ERC va forçar una partida milionària per incentivar les promocions del 30% per tal que el govern municipal adquirís aquests Habitatges de Protecció Oficial (HPO) a preu taxat abans de la construcció, una mesura que reforçava la necessària corresponsabilitat publicoprivada en polítiques socials d’habitatge.

Davant del vot favorable de PSC-Comuns, Baró ha avisat que cal passar de les paraules als fets: “No volem titulars, volem gestos i volem que això que avui votem aquí, quedi reflectit al text de la llei”. De la mateixa manera, ha aprofitat per lamentar la gestió del govern municipal en aquesta qüestió després que fos aprovada “amb gran legitimitat” (80% de regidors) el setembre de 2018: “No ha existit cap òrgan de seguiment per conèixer l’impacte de la mesura i, sobretot, per poder fer els ajustos necessaris. Com a resultat, no sabem quants habitatges de protecció s’han aconseguit. El govern municipal no ha fet una bona gestió i ha actuat des de l’opacitat”, ha assegurat.

Segons diu el text de la proposició, l’aplicació de l’MPGM aprovat per l’Ajuntament  no vulnera les competències legislatives de cap rang superior, ja que dona compliment a objectius definits en les legislacions de sòl, d’urbanisme i d’habitatge, vinculades als principis de desenvolupament territorial i urbà sostenibles i pel dret a l’habitatge digne.

Creació de l’Assemblea Ciutadana pel Clima a Barcelona

A la comissió, el grup d’ERC també ha presentat un prec demanant al govern municipal la creació de l’Assemblea Ciutadana pel Clima a Barcelona amb l’objectiu que serveixi de revulsiu per avançar cap a la transició ecològica, tal com ha passat a països com França o Alemanya i com ha anunciat que farà en àmbit català la consellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà.

“Una Assemblea Ciutadana pel Clima tindria més funcionalitat que no certes taules que es creen des de l’Ajuntament, a les quals es prioritza la intervenció del govern municipal per sobre de la veu de les entitats” ha dit el regidor Maz Zañartu.

L’Assemblea hauria d’estar formada tant per personalitats expertes en la matèria com per la societat civil en la seva pluralitat.

Evitar l’enderroc de la Torre Modernista Paula Canalejo

Davant l’enderrocament d’una part de la torre modernista Paula Canalejo a Sarrià-Sant Gervasi, que es va produir per sorpresa el passat 4 d’octubre, el grup d’ERC ha volgut preguntar al govern Colau-Collboni sobre les passes què havia fet per evitar l’enderroc, malgrat que s’acabés produint.

El regidor republicà Jordi Coronas ha lamentat que l’executiu municipal estigui permetent una sagnia d’enderrocs gràcies a les llicències directes i els ha recordat que ERC fa sis anys que proposa mesures sobre la taula per salvaguardar el patrimoni.