Barcelona

Grup municipal

Notícia

El vot de qualitat de Colau impedeix que Barcelona reclami a l’Estat les inversions pendents


Els republicans demanen al govern municipal que defensi els interessos dels barcelonins i barcelonines en habitatge front a la nova llei estatal
 

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana ha presentat aquest divendres al ple de l’Ajuntament de Barcelona una proposta per exigir a l’Estat que acompleixi els compromisos adquirits amb la ciutat en matèria d’inversions, i que fins ara no han estat assolits. La proposició no ha tirat endavant a causa del vot de qualitat de l’alcaldessa Ada Colau després d’un empat a 18 entre els vots contraris de govern, BComú i PSC, i els vots favorables d’ERC, Junts i Cs. De la seva banda, PP, BCanvi i la regidora no adscrita s’hi han abstingut.

“A Barcelona tenim un gran problema, que és el govern de la ciutat i la seva dependència del govern de l’Estat. L’executiu municipal ha renunciat al lideratge de la ciutat: ara es conformen amb fer de Barcelona un objecte i accepten amb resignació que la ciutat no pot continuar sent subjecte”, ha criticat el president d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, que ha presentat la proposició.

El líder dels republicans ha explicat que el llistat d’incompliments de l’Estat amb Barcelona en inversions i infraestructures és llarg, entre el qual ha citat el Pla de Rodalies, i ha volgut posar el focus en els incompliments culturals. “Barcelona rep un tracte d’emergència, de tapar forats. Amb això no n’hi ha prou i ho sabem tant el govern municipal com nosaltres. Barcelona ja no és directora ni actriu principal de la seva pròpia obra, tampoc en l’àmbit de la cultura”, ha assenyalat Maragall.

De la mateixa manera, ha volgut denunciar el “tracte ignominiós” que reben centres com el MNAC o el Teatre Lliure, entre d’altres, “que es veuen obligats a sobreviure en una situació d’alarma permanent”, i ha criticat que l’Estat inverteixi 9 vegades més en els museus de la ciutat de Madrid que en els de Barcelona, tot citant xifres de 2019.

Blindar la llei catalana d’habitatge

Al plenari, ERC també ha presentat un prec a l’alcaldessa perquè defensi els interessos dels barcelonins i barcelonines en matèria d’habitatge davant de la nova llei d’habitatge estatal que els estaria posant en perill.

“La futura ‘Ley de Vivienda’ de l’Estat és una ingerència en tota regla. El govern municipal hauria d’exigir als seus companys del govern de l’Estat que la llei inclogui un blindatge a la Llei Catalana de Contenció de Rendes”, ha defensat la regidora republicana Eva Baró.

En aquest sentit, ha volgut criticar la feblesa de l’executiu Colau-Collboni per defensar la ciutat: “Si no poden aconseguir ni això, vostès haurien d’explicar als barcelonins i barcelonines que de què serveix que governin la ciutat”.

Pel que fa d’altres iniciatives, ERC també ha preguntat al govern municipal per les mesures que l’Institut Barcelona Esports hauria d'aplicar per garantir a les entitats i clubs la igualtat d’accés i condicions econòmiques als equipaments esportius municipals. “El símptoma és que s’està desfent el model esportiu barceloní i davant d’això cal garantir la igualtat d’accés a totes les persones”, ha explicat la regidora Elisenda Alamany.