Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona accelerarà la retirada de l’amiant de les escoles a proposta d’ERC


Els republicans arrenquen el compromís del govern municipal de no ofegar econòmicament les entitats del SAIER

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts a proposta del grup d’Esquerra Republicana una proposició per instar el govern municipal a accelerar l’aplicació del pla de desamiantat a la ciutat i a prioritzar-ne els edificis propers als 42 centres educatius afectats. La proposta ha sortit endavant amb els vots de tots els grups a excepció de l’abstenció de Comuns i PSC, que formen el govern municipal.

“L’Ajuntament de Barcelona té el 100% de competències en Urbanisme: pot actuar i ha d’actuar, i encara més en un tema de salut pública. Quan s’utilitzen excuses com la d’haver d’estar pendent de normatives d’altres administracions, el que s’acaba fent és no governar”, ha etzibat la regidora republicana Gemma Sendra a la Comissió de Drets Socials.
La regidora ha explicat que és especialment greu que encara persisteixi la presència d’amiant als 42 centres educatius “donada la seva afectació a la salut i al dret superior dels infants i la comunitat educativa dels centres”. Per això, la proposició aprovada també inclou retirar els elements amb fibrociment les escoles Gaia, Encants i l'Escola Municipal Leonor Serrano, planificant, si cal, l'expropiació de la parcel·la.

“Si es dona el cas que un propietari ha de retirar l’amiant des de fa deu anys no ho fa, hi ha un moment que la salut pública ha de passar davant i, per tant, s’ha de poder expropriar. Els centres educatius són especialment sensibles i l’Ajuntament hi ha d’incidir”, ha sentenciat Sendra.

Ajudar les entitats SAIER

A la comissió, el grup d’ERC també ha aconseguit arrencar el compromís del govern municipal per no “ofegar” les entitats prestadores del servei SAIER, en paraules de la regidora republicana Eva Baró. Aquestes entitats, que depenen del finançament de l’Ajuntament, rebran a partir d’ara un primer pagament durant l’any en curs per evitar que cobrin als 14 mesos com sol passar actualment, el que els genera situacions d’estrès en la tresoreria.

“Recordem que el SAIER és la pedra angular de les polítiques d’immigració i acollida i per a moltes persones amb dificultats. Les entitats que el formen són especialitzades i aporten valor afegit”, ha recordat Baró.

Renovar el contracte amb el Gimnàs Sant Pau

Els republicans també han presentat un prec instant el govern municipal a renovar abans que venci a finals d’any el contracte de servei de dutxes a persones sense llar al Gimnàs Social Sant Pau.

“Entenem que el compromís que va prendre l’actual equip de govern per salvar el Sant Pau era ferm amb la tasca social que duu a terme, i no sols una manera de sortir del pas d’un conflicte enquistat, per això esperem que ara renovin el contracte de dutxes”, ha explicat la regidora Marina Gassol.