Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC vota no a la tramitació inicial dels pressupostos: “No hi ha projecte transformador”, diu Maragall


S’aprova una proposta dels republicans per evitar la doble imposició de taxes als comerciants amb el vot contrari de PSC-Comuns

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona ha votat en contra de la tramitació inicial dels pressupostos del govern Colau-Collboni per a l’any vinent, que han tirat endavant gràcies al vot de Barcelona pel Canvi, confirmant així la majoria que va fer possible la investidura de l’any 2019. Tota la resta de grups hi ha votat en contra.

“Aquests no són els pressupostos que vol ERC, però el principal problema és que no són els pressupostos que calen per a Barcelona. Estan molt lluny del que necessitem. A Barcelona li cal transformació i això no ho veiem enlloc en aquest pressupost”, ha assegurat el líder republicà Ernest Maragall durant el debat a la comissió d’Economia. “On es parla de crear ciutat en aquest pressupost? On hi ha un programa real per al Besòs, per a les Marines, per a Ciutat Vella? On es parla de diversificació econòmica per allunyar-nos del turisme massiu? On es parla de civisme i neteja com a prioritat?”, ha afegit.

Maragall ha volgut deixar clar que “quantitat no vol dir qualitat” i que aquesta segona qüestió és el que li manca a la proposta. A més, ha volgut recordar els incompliments de l’executiu amb els acords dels dos pressupostos anteriors, tant pel que fa a mesures directament no executades, com la reforma de la Rambla o la Taxa Amazon, com per mesures que s’han pervertit en l’execució i han acabat distanciant-se molt de l’objectiu inicial, entre les quals hi ha el fons de rehabilitació i transició energètica, el districte d’innovació al Besòs o la compra de baixos comercials.

“Han estat dos anys de decepcions per la gran distància entre allò que havíem pactat i el que després s’ha aplicat. No podem coincidir amb un govern que no compleix amb allò que es compromet. Tampoc amb qui no formula els objectius de transformació amb els que ERC ens volem comprometre”, ha lamentat el president d’ERC a l’Ajuntament.

Contra la doble imposició de taxes als comerciants

A la comissió, el grup d’ERC ha presentat una proposició amb l’objectiu d’evitar la doble imposició en la recollida de residus. Actualment, els comerciants pateixen una doble imposició per haver d’assumir el preu públic del servei de recollida comercial alhora que la taxa pel servei de recollida als domicilis.

“No pot ser que algunes persones es vegin obligades a pagar dues vegades per la prestació del mateix servei, i això passa a Barcelona des de la instal·lació de la taxa de residus”, ha assenyalat el regidor Jordi Castellana, que ha reclamat al govern municipal fer els canvis necessaris per evitar aquesta doble imposició. La proposta ha tirat endavant amb el vot favorable dels grups de l’oposició i el vot contrari de govern.

Un impuls al Mercat del Bon Pastor

A la comissió d’Economia, el grup d’ERC també hi ha presentat un prec per donar impuls al Mercat del Bon Pastor, inaugurat l’any 2019. Els republicans han demanat l’elaboració d’un pla de suport al mercat de cara a la campanya de Nadal, a més d’accions de promoció i dinamització a mig i llarg termini.
“Del total de només 12 parades, dues es troben sense activitat i 3 estan en risc de tancament, situació del tot allunyada a la que s’esperaria d’un mercat acabat d’estrenar”, ha lamentat el regidor Jordi Castellana, que també ha reclamat millorar la despesa energètica del centre.

Fons extraordinari per compensar l’impost de plusvàlua

Els republicans també han presentat un prec perquè Barcelona reclami al govern espanyol la creació d’un fons extraordinari per compensar el retorn de les liquidacions de plusvàlua ara exemptes arran de la sentència o de les que no tenien un caràcter ferm.