Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC demanarà reduir a 15 els turistes dels grups organitzats als punts crítics de Barcelona


Els republicans volen allargar l’edat dels usuaris de la T-Jove fins als 29 anys

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona proposarà al ple de divendres limitar els grups organitzats de turistes a 15 persones més el guia als punts de major pressió turística, com és el centre de la ciutat, a més d’obligar a dur radioguia els grups de més de 10. La proposició que presentarà també busca condicionar aquesta activitat a l’obtenció d’una llicència municipal d’ocupació del domini públic.

“L’Ajuntament va fer el 2017 la Declaració de Bones pràctiques en el guiatge de grups turístics on presentava els guies com a garants del turisme de qualitat i de l’equilibri amb la vida quotidiana de Barcelona. Hi estàvem i hi estem d’acord, però el problema és que l’acord no era vinculant i els problemes continuen”, ha alertat el regidor republicà Miquel Puig, que ha explicat que les mesures proposades són sobretot per protegir els veïns i veïnes. “En llocs com el Gòtic o Santa Caterina, on la majoria de carrers tenen menys de 5 metres d'ample, la gran concentració de grups fa que no es pugui garantir ni l'accessibilitat ni la seguretat”, ha afirmat.

La proposició que els republicans presentaran al ple també reclama que l’Ajuntament faci un informe sobre l’estat de la càrrega turística a Barcelona tot especificant “el nombre de visitants de dia i pernoctacions que pot assumir la ciutat sense comprometre la qualitat de vida dels residents”, a més de demanar al govern municipal un balanç del Pla Estratègic de Turisme 2016-2020 que encara no ha fet i que ajudaria a establir els objectius i reptes de futur.

Amb aquesta proposició, els republicans també volen que l’executiu reti comptes per la gestió del turisme davant d’unes problemàtiques que continuen vigents després de l’aturada per la Covid. “L’Ajuntament ha seguit promocionant els principals indrets turístics de la ciutat malgrat la suposada estratègia de descentralització que es va començar a impulsar ja fa 10 anys”, ha lamentat Puig. “Ciutats com Amsterdam, Venècia o Dubrovnik han aplicat mesures reals i efectives per ordenar i planificar millor l’activitat turística; pel contrari, a Barcelona no hi veiem resultats reals i el perill de major degradació continua”, ha afegit.

T-Jove fins als 29 anys

Al plenari, el grup d’ERC també presentarà un prec perquè el govern municipal insti TMB a allargar l’edat per ser usuari de la T-Jove dels 25 anys actuals, als 29.

“La taxa d’atur és del 17,1% en els joves d’entre 25 a 29 anys, mentre que baixa fins a l’11,9% a partir dels 30 anys. Totes les dades sobre nivells d’atur, de contractes laborals temporals o d’emancipació són clares i mostren una evident situació de precarietat sobretot entre el jovent de fins a 29 anys”, ha volgut deixar clar el regidor Max Zañartu sobre la necessitat de l’allargament de l’edat per poder ser usuari de la T-Jove.

Projectes pels Next Generation

Els republicans també han anunciat que preguntaran al govern Colau-Collboni pels projectes que té pensat fer l’Ajuntament gràcies als 153 milions que està previst que ingressi pels fons Next Generation.

“Per ara no sabem si hi ha projectes vinculats al fons, ni com es materialitzarà l’import, ni les convocatòries a què opta el consistori... Esperem que el govern municipal sàpiga aprofitar aquest fons per l’interès general de la ciutat”, ha demanat Puig.

Declaració Institucional pel 25-N

Amb motiu del Dia Internacional contra la violència envers les dones, ERC proposarà una Declaració Institucional als grups que formen el ple per condemnar els feminicidis i totes les expressions de violències masclistes, alhora que per treballar per la perspectiva de gènere i ser-ne exemple des de l’Ajuntament.