Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona limitarà a 15 persones els grups organitzats de turistes a proposta d’ERC


Els republicans forcen el govern municipal a demanar l’allargament de la T-Jove fins als 29 anys

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres, a proposta d’Esquerra Republicana, limitar la capacitat dels grups turístics organitzats a 15 persones més el guia als punts de major pressió turística, obligar a portar audioguia als grups de més de 10 receptors i condicionar aquesta activitat a l’obtenció d’una llicència municipal. La proposició ha tirat endavant amb el vot favorable del govern municipal, l’abstenció de Junts, PP, BCanvi i la regidora no adscrita i el vot en contra de Ciutadans.

El grup d’ERC ha presentat aquesta proposició al ple de novembre tenint en compte que és l’Ajuntament qui té les competències per regular l'ús de l'espai públic i ja que el mateix govern Colau-Collboni així ho va acordar al passat mandat amb la Declaració de Bones pràctiques en el guiatge de grups turístics feta el 2017. “L’objectiu d’ordenar el turisme és protegir la ciutadania, no crear-li més molèsties i protegir el turisme dels abusos que la pròpia activitat genera”, ha defensat el regidor republicà Miquel Puig, que ha volgut deixar clar que “ordenar un sector vol dir protegir-lo”.

La proposició també inclou un punt que demana al govern municipal presentar un informe sobre l’estat de la càrrega turística a Barcelona tot especificant “el nombre de visitants de dia i pernoctacions que pot assumir la ciutat sense comprometre la qualitat de vida dels residents”. “ERC creiem que ha d’existir un límit, podem discutir quin límit ha de ser, però ha d’existir”, ha assegurat Puig, que ha volgut recordar que ciutats com Amsterdam ja ho han fet i que la mateixa Unesco va recomanar a Dubrovnik no acceptar més de 8000 de turistes al dia a la seva part antiga.

D’altra banda, la iniciativa que s’ha aprovat també demana al govern municipal fer un balanç del Pla Estratègic de Turisme 2016-2020 i recuperar les accions vinculades als Espais de Gran Afluència (Sagrada Família, Parc Güell, Rambla, espais litorals, Ciutat Vella i Muntanya de Montjuïc).

Ampliació de la T-Jove fins als 29 anys

El plenari, el grup d’ERC també hi ha presentat un prec perquè el govern municipal insti TMB a allargar l’edat dels usuaris de la T-Jove fins als 29 anys (ara és fins als 25). El regidor Max Zañartu ha explicat que la mateixa Llei de polítiques de joventut de Catalunya diu que les “persones joves” són les d’entre 16 i 29 anys i ha assegurat que a més són les que pateixen més precarietat. “La taxa d’atur és del 17,1% en els joves d’entre 25 a 29 anys, mentre que baixa fins a l’11,9% a partir dels 30 anys. Totes les dades sobre nivells d’atur, de contractes laborals temporals o d’emancipació són clares i mostren una evident situació de precarietat sobretot entre el jovent de fins a 29 anys”, ha assegurat.

Declaració pel 25-N impulsada per ERC

L’endemà del 15-M, ha tirat endavant la Declaració Institucional proposada pels republicans i signada per tots els grups per condemnar els feminicidis i les violències masclistes, alhora que per treballar per la perspectiva de gènere i ser-ne exemple des de l’Ajuntament, que ha llegit la regidora Elisenda Alamany. D’altra banda, ERC també ha preguntat al govern municipal a què seran destinats els 153 milions que està previst que ingressi la ciutat pels fons Next Generation.