Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC demanarà retirar la modificació de l'ordenança per a l'ampliació de terrasses a Barcelona


Els republicans presentaran una bateria de mesures per fer front a l’infrahabitatge a la ciutat

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dilluns que demanarà retirar la modificació de l’ordenança de terrasses a la comissió d’Urbanisme de demà, després que s’hagi proposat consolidar les 1.400 terrasses que havien de ser provisionals per la crisi de la Covid.

“No hi ha res que justifiqui trencar el consens al qual va costar tant d’arribar l’any 2018, ni res que justifiqui tampoc la urgència de fer aquesta modificació ara. A més, no s’han fet els processos de participació necessaris, ni hi ha hagut prou diàleg, ni s’ha convocat la comissió tècnica de terrasses”, ha advertit el portaveu republicà al consistori Jordi Coronas, que també ha volgut deixar clar que tant ERC com la FAVB van demanar restar de la vorera les taules guanyades en calçada, esmena que sembla que el govern no acabarà  d'acceptar.

En una roda de premsa a l’Ajuntament, el regidor ha recordat que ERC està d’acord en fer mesures excepcionals en un moment de crisi, però també ha defensat que una modificació s’ha de decidir de forma consensuada i fora d’una situació de caos com l’actual. “No entenem l’urgència i encara menys el gir de 180 graus dels Comuns en política de ciutat. De Jaume Collboni en teníem clar el model de ciutat, que no és en cap cas el nostre i ens pensàvem que tampoc el dels Comuns. Però veurem ara que fan. Si s’aprova la modificació, hi haurà una liberalització encara més gran de l’ús de l’espai públic”, ha lamentat.

Coronas també ha alertat que la presència de terrasses afecta el descans dels veïns i veïnes de punts de molts districtes de la ciutat, ja que malgrat que alguns restauradors acompleixen les normes, d’altres no. En aquest sentit, el regidor ha explicat que la proposició del seu grup també demanarà que es garanteixin les inspeccions del nombre de taules, es controli el nivell de soroll permès i els horaris establerts i es denegui la renovació de llicència de terrassa als operadors que hagin incomplert de manera reiterada les condicions de la seva llicència, tal com preveu l’actual ordenança.

Pla de xoc contra l’infrahabitatge

A la mateixa roda de premsa, un any després de l'incendi a un assentament de Badalona i dues setmanes després del fatídic cas de pl. Tetuan, la regidora republicana Eva Baró ha explicat que el seu grup porta una bateria de mesures per combatre l’infrahabitatge, una temàtica que ha recordat que presenten per quart cop en els darrers temps “ja que és un àmbit en què no s’ha treballat  prou i volem seguir insistint i empenyent fins que s’abordi de forma seriosa”, ha explicat.

En aquest sentit, Baró ha anunciat que ERC demanarà a la comissió de Drets Socials que es doti dels recursos humans, materials i econòmics suficients i que s’intensifiqui el treball de coordinació amb els departaments de Drets Socials i d’Interior de la Generalitat de Catalunya per poder detectar l’abast real d’aquesta problemàtica a la ciutat. “És important visibilitzar el problema de l’infrahabitatge a Barcelona, que és creixent arran de la crisi de la covid”, ha alertat.

Baró també ha explicat que portaran una pregunta a la comissió de Presidència perquè el govern municipal expliqui per què van sortir publicades fotos del local ocupat a Plaça Tetuan. “Cal saber des de quina àrea es van publicar les imatges i amb quin objectiu”, ha assegurat.

La regidora ha explicat que, també a Presidència, ERC presentarà encara una proposta més sobre el tema demanant a l’Ajuntament que es comprometi a garantir i promoure el correcte compliment de la normativa del padró i que treballi proactivament amb els ens locals supramunicipals i amb la Diputació de Barcelona.

Altres iniciatives destacades

El portaveu Coronas també ha anunciat que el seu grup portarà a Economia una proposta perquè crea un instrument que permeti a l’Ajuntament la creació, administració i generalització de centres de distribució urbana que fomentin el retorn de la logística a la ciutat, tot optimitzant els fluxos de l’última milla. “També volem que s’iniciïn d’una vegada per totes els treballs administratius per poder implementar la taxa Amazon a la ciutat”, ha assegurat.

D’altra banda, després que els republicans han aconseguit aprovar la limitació de persones en el grups de turistes a la ciutat, Coronas ha anunciat que demanaran al govern municipal que faci un estudi econòmic per calcular el preu de la futura taxa d’ocupació del domini públic per part dels grups turístics organitzats a la ciutat de Barcelona, vinculada a l’obtenció d’una llicència d’activitat.

Resta d'iniciatives a les comissions

DRETS SOCIALS
Incorporar els espais de cultura de base existents, en especial l’Antic Teatre i la Nau Bostik, com a pilars de mesura de govern (PREC)
Accelerar la posada en marxa dels dispositius del Protocol No Callem davant de les agressions i assetjaments sexuals (PREC)

URBANISME
Urbanització tàctica de les Glòries (PREC)
Mesures per a les licitacions de construcció d’habitatge atès l’augment del cost de la matèria prima (PREGUNTA)

PRESIDÈNCIA
Reducció de la burocratització dels processos administratius en tots els sectors (PROPOSICIÓ)
Compliment ODS (PREC)

ECONOMIA
Pla per a la dinamització de la Riera de Cassoles (PREC)