Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC defensa transformar Barcelona des de la justícia social i el respecte pel medi ambient


Els republicans creuen que “cal fugir dels models caducs” que engreixen les xifres econòmiques però que no reverteixen en la qualitat de vida de la ciutadania

Polítiques transformadores amb el progrés i la justícia social al centre, enfortiment dels sectors estratègics des de la qualitat i no des del “créixer per créixer” i lideratge de l’Ajuntament en tot allò que passa a la ciutat. És la recepta econòmica del grup municipal d’Esquerra Republicana per reimpulsar Barcelona i així l’han defensada a la comissió no permanent d’estudi sobre la reactivació econòmica al consistori.

Segons els republicans, la capital catalana es troba en un punt d’inflexió després de deixar enrere la part més dura de la pandèmia -que malgrat això encara continua- i té l’oportunitat de posar els fonaments per a una ciutat més justa, més respectuosa amb el medi ambient i capaç de revertir en qualitat de vida de la ciutadania el lideratge internacional que té en sectors com la recerca o la innovació.

Seria un error, ha assegurat el grup d’ERC, repetir les receptes de la sortida de la crisi de 2008 que es van basar en mantenir el sistema econòmic i els recursos de capital, pel qual la ciutadania va haver de pagar un elevat cost en retallades de drets. Els republicans han insistit que, al contrari del que diuen altres grups, “cal fugir de models econòmics caducs basats en el ‘créixer per créixer’ o en el ‘i més i més’: més aeroport, més turisme, més creuers, més inversió immobiliària... perquè es fan sense tenir-ne en compte les externalitats negatives i sobretot sense capacitat de governar-los amb l’objectiu del bé comú”.

Davant d’això, els republicans defensen que Barcelona emprengui un camí transformador a través de set propostes d’actuació. Primer, des de la filosofia de l’Estat emprenedor, és a dir, que des del lideratge públic s’aconsegueixi un efecte multiplicador de les polítiques amb recursos privats però sempre mantenint els criteris públics. En aquest sentit, han destacat la importància de saber aprofitar els fons europeus. Segon, decidint quins són els sectors estratègics, tot garantint un turisme de qualitat i fent una aposta molt més intensa per recuperar indústria. Tercer, apostant per una Economia de la Vida, tot garantint que aquells sectors econòmics més feminitzats deixin de ser els que tenen salaris més baixos, així com revaloritzant tasques dins del sector de les cures. Quart, amb un salari mínim de ciutat. Cinquè, combatent la bretxa digital i d’innovació. Sisè, apostant per la transformació verda i complint els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). I, setè, tot garantint l’activitat econòmica a les plantes baixes i plantejant mesures de fiscalitat a les grans plataformes de comerç electrònic per l’ús intensiu de l’espai públic, com els republicans ja han defensat i proposat altres vegades.