Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra reformula la MPGM de Gràcia rebaixant el nombre d’afectacions i aportant solucions al veïnat


Elisenda Alamany declara que la modificació, que es portarà a votació la propera setmana a la Comissió d’Urbanisme, inclourà una sèrie de canvis liderats per Esquerra i inclourà un avanç de projecte per la plaça Joanic

“Des d’Esquerra ens ha tocat arromangar-nos perquè els veïns de Gràcia no es mereixien que després de 40 anys encaressin una nova mala gestió”. Són paraules de la regidora republicana Elisenda Alamany sobre la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) del districte de Gràcia, que es portarà a votació a la propera comissió d’urbanisme i que inclourà una sèrie de canvis liderats per Esquerra per tal de rebaixar el nombre d’afectacions i per aportar solucions al veïnat.

Alamany s’ha mostrat crítica amb la proposta inicial del govern municipal, que ha qualificat “d’irreal” i ha explicat que la feina d’Esquerra s’ha centrat en “intentar solucionar-lo”. “Què hagués passat si no arribem a baixar al carrer, bisturí en mà i parlant amb els veïns?”, s’ha preguntat la regidora.

Les línies principals que Esquerra ha defensat se centren en dos eixos: una major i més efectiva protecció del patrimoni del districte i aportar previsions reals sobre habitatge de protecció oficial (HPO). “Les previsions d’HPO que feia el govern eren irreals i poc rigoroses”, ha afirmat Alamany, recordant que el govern preveia 2.000 HPO nous.

Amb la feina d’Esquerra es clarifiquen quins mecanismes per aconseguir aquests HPO serien factibles. Això vol dir que els únics HPO que es podrien materialitzar de manera directa serien a través de la reserva del 30% en sòl urbà consolidat, amb noves construccions i grans rehabilitacions a partir de 400m2, i a través d’HPO en planta baixa, tot i que es preveuen poques HPO acollides a aquest mecanisme.

Per tant, s’elimina l’obligació de que en les divisions d’habitatges majors de 160m2, en la primera transmissió que un dels immobles resultants hagi de ser HPO, sent aplicable només a partir de la segona transmissió.

Altres exemples concrets de desafectacions gràcies a la feina d'Esquerra conjuntament amb el veïnat, son:

-      Es desafecten 14 habitatges al carrer Valldoreix
-      No es farà fora cap veí del Passatge Frigola
-      Es protegeixen uns laboratoris d’alt valor industrial que el govern municipal desconeixia que existien i que haguessin hagut d’abandonar l’edifici on estan situats si el pla del govern hagués tirat endavant.

La portaveu adjunta dels republicans ha avançat que si la proposta que el govern municipal porta a comissió compleix amb la feina que Esquerra ha realitzat, el vot del grup serà afirmatiu a la MPGM. Tanmateix, ha lamentat la mala gestió de l’executiu: “ens agradaria que no calgués anar tant darrere del govern perquè fes les coses bé”, ha declarat.

Joanic, inclosa finalment a la MPGM gràcies a Esquerra

La feina d’Esquerra també ha permès que en l’articulat de la MPGM s’inclogui una addenda per afegir un avanç de pla sobre Joanic. El text, preveurà que es porti a votació a l’abril la modificació de la plaça, amb tres escenaris possibles que s’hauran de treballar amb el veïnat, per tal d’aconseguir una aprovació inicial abans que acabi el present mandat”.

“Sensació de mandat perdut”

La roda de premsa, la primera del 2022, ha servit també perquè Alamany fes balanç del que portem de mandat i expliqués com encara Esquerra el 2022. La regidora ha qualificat de “mandat perdut” els dos anys i mig de govern de Comuns i PSC, al·ludint els números del baròmetre que mostren “les pitjors notes a la gestió municipal i a l’alcaldia”.

“Aquesta sensació de mandat perdut és compartida per la ciutat; no s’ha sabut donar sortida a les virtuts i capacitats de la ciutat, amb un govern a la defensiva”, ha reblat la republicana. Alamany creu que aquesta valoració és causa d’una “desconnexió” entre l’acció de govern i les preocupacions de la ciutadania.

“Des d’Esquerra encarem el que queda de mandat i el 2022 com sempre hem fet: amb propostes per solucionar problemes que avui té la gent a Barcelona, i creiem que la nostra feina en aquest any i mig és empènyer perquè no sigui un mandat del tot perdut”, ha conclòs.