Barcelona

Història
La nova ERC: cap a un partit de govern

L’1 d’octubre del 2011, Oriol Junqueras és escollit com a nou president d’ERC i Marta Rovira com a secretària general. El partit engega un procés de renovació i d’obertura a la societat civil, que es concreta en l’elecció de diversos independents per encapçalar les candidatures a les diferents conteses electorals. A les eleccions de 2012, Esquerra Republicana es converteix en segona força al Parlament de Catalunya amb 21 diputats.


L’historiador i escriptor Alfred Bosch és escollit candidat d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals del maig de 2015. El partit arriba a un acord de coalició amb Moviment d’Esquerres (els socialistes sobiranistes), Barcelona Ciutat Oberta i Catalunya Sí. La candidatura encapçalada per Bosch té com a número 2 a l’actor Juanjo Puigcorbé, seguit de Montse Benedí, Trini Capdevila i Jordi Coronas.

ERC iguala en aquestes eleccions els seus millors resultats a Barcelona, amb 5 regidors, 19 consellers de districte i més de 77.000 vots.


A nivell nacional, i després de la consulta del 9N, els partits independentistes acaben plantejant les eleccions del 27 de setembre de 2015 com un plebiscit. L’independentisme guanya clarament aconseguint 72 diputats: 62 de Junts pel Sí (la coalició integrada principalment per Esquerra i Convergència) i 10 de la CUP. S’inicia la legislatura cap a la independència que culminarà amb la celebració del referèndum l’1 d’octubre de 2017.

L’1-O s’aconsegueix votar malgrat la macro-operació de l’Estat contra l’independentisme i la violència policial exercida als col·legis electorals. Es recompten 2.266.498 vots, un 90,18% dels quals a favor de la independència. L’Estat espanyol desplega tot l’aparell repressiu i aplica l’article 155, destitueix el govern català i empresona part del govern de la Generalitat i l’altra part marxa a l’exili. L’onada repressiva no evita, però, que l'independentisme torni a guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017 i això permet recuperar les institucions i el Govern de la Generalitat.

A Barcelona, uns mesos abans dels comicis del maig del 2019, Ernest Margall és escollit el candidat d’Esquerra Republicana. El partit arriba a un acord de coalició amb NOVA i la candidatura encapçalada per Maragall té de número dos a l’Elisenda Alamany, seguida d’en Miquel Puig, la Montse Benedí i el Jordi Coronas.

El 26 de maig de 2019 i després de més de 80 anys, ERC torna a guanyar les eleccions a Barcelona i ho fa amb els millors resultats de la història a la capital del país amb més de 160.000 vots, 10 regidors i 46 consellers de districte. Malgrat la victòria republicana, Ada Colau és investida alcaldessa de la ciutat després d’haver pactat un acord de govern amb el PSC i amb tres vots de la candidatura de Manuel Valls, que es presenta per Ciutadans.